Guerra a Ucraïna

L’AIEA reforçarà l’equip a Zaporíjia després de la ruptura de la presa de Kakhovka

L’AIEA reforçarà l’equip a Zaporíjia després de la ruptura de la presa de Kakhovka

EFE

1
Es llegeix en minuts
EFE

El director general de l’AIEA, l’argentí Rafael Grossi, ha anunciat aquest dimecres que es traslladarà a la central atòmica ucraïnesa de Zaporíjia (ZNPP) la setmana vinent per dirigir personalment la rotació dels experts desplegats allà, que seran substituïts per un equip «reforçat».

«Després dels preocupants esdeveniments arran de la destrucció de la presa de la central hidroelèctrica de Kakhovka, dirigiré la pròxima rotació de la nostra missió d’assistència i suport a la planta de Zaporíjia», ha escrit Grossi en el seu compte de Twitter.

Es tracta d’un «moment crucial per a la seguretat nuclear», ha destacat el cap de l’Agència Internacional d’Energia Atòmica (AIEA), que ha afegit que viatjarà «amb un equip reforçat» la setmana vinent, sense precisar la data exacta.

Descens del nivell de l’aigua

Grossi va afirmar aquest dimarts que, malgrat que els danys soferts a la presa de Nova Kakhovka han causat un seriós descens del nivell de l’aigua a l’embassament que s’utilitza per refredar la planta de Zaporíjia, per ara no hi ha un «risc immediat» per a la seguretat.

L’AIEA –l’agència de l’ONU encarregada de vetllar per l’ús pacífic de la tecnologia nuclear– manté des del setembre del 2022 un equip d’experts a la ZNPP, la central atòmica més gran d’Europa, situada al sud-est d’Ucraïna i controlada per Rússia.

Notícies relacionades

Els experts internacionals de seguretat i salvaguardes (control) que integren la missió de l’organisme amb seu a Viena roten des d’aleshores amb regularitat.

Moscou i Kíiv s’acusen mútuament d’haver causat la destrucció, en la nit de dilluns a dimarts, de la presa de la central hidroelèctrica de Nova Kakhovka, situada a la vora del riu Dnièper, que es va desbordar després de trencar-se un dels seus dics.