Nova fase en la guerra

Zelenski acusa Rússia d’haver fet detonar una «bomba ambiental de destrucció massiva»

2
Es llegeix en minuts
EFE

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha qualificat la destrucció d’una gran presa al riu Dniéper al seu pas per la província de Kherson, al sud d’Ucraïna, de «bomba de destrucció ambiental massiva», i ha confirmat que Kíiv ja ha denunciat Rússia per això davant la justícia internacional.

«La destrucció deliberada de la presa i d’altres infraestructures de la central hidroelèctrica (de Nova Kakhovka) en mans dels ocupants russos és una bomba ambiental de destrucció massiva», va dir Zelenski en el seu discurs a la nació d’ahir a la nit.

En la seva al·locució diària als seus ciutadans, el cap de l’Estat ucraïnès va informar també que «el fiscal general (ucraïnès) ha demanat ja a l’Oficina del Fiscal del Tribunal Penal Internacional que impliqui la justícia internacional sobre la investigació de l’explosió en la presa».

Sobre les conseqüències del desastre, que ha provocat la inundació de desenes de pobles i està obligant a evacuar milers de persones de la zona, Zelenski va destacar els problemes de subministrament d’aigua potable que el desbordament podria suposar per a diverses regions del sud i el sud-est d’Ucraïna.

El president ucraïnès va assegurar que les autoritats estan «fent tot el possible» per subministrar aigua potable a províncies com Kriví Rih, Dnipropetrovsk, Kherson, Mikolaiv i Zaporíjia.

Acusacions des de Rússia

Per la seva banda, en el context d’encreuament d’acusacions entre els dos països, el governador de la regió russa de Kursk, Roman Starovoit, ha acusat aquest dimecres les forces ucraïneses de provocar talls en el subministrament elèctric de dues localitats de la zona després d’un atac amb explosius.

Starovoit, que ha assenyalat en el seu compte de Telegram que diverses persones han resultat ferides, ha explicat que l’incident ha tingut lloc arran d’un atac amb explosius contra una subestació elèctrica.

Notícies relacionades

 «S’han dipositat dos artefactes explosius a la localitat de Popovo Lezhatxi al llarg de la nit. Un treballador de la subestació ha resultat ferit quan es va restaurar el subministrament, així que ha hagut de ser traslladat a un hospital del districte», ha asseverat.

 Així, ha assenyalat que actualment «no hi ha electricitat» a Popovo Lezhatxi i Tetkino a causa dels danys causats pels artefactes, si bé les autoritats ja estan treballant per reparar-los i reprendre el subministrament.