Col·lisió de tres ferrocarrils

L’Índia finalitza les tasques de rescat després del xoc de trens que ha deixat almenys 261 morts

El país va viure divendres el seu pitjor accident ferroviari en el qual centenars de passatgers van quedar atrapats entre els garbuixos dels combois

  • L’assassinat d’una jove en ple carrer i davant desenes de persones indigna l’Índia

  • El primer ministre Modi genera més tensió a l’Índia durant la inauguració del Parlament

3
Es llegeix en minuts
EFE

Les autoritats índies han donat per acabades aquest dissabte les tasques de rescat després del xoc de tres trens en el qual van morir almenys 261 persones i 900 van resultar ferides, i que s’ha convertit en el pitjor accident ferroviari al país asiàtic en dues dècades.

L’accident, que va tenir lloc aquest divendres, es va produir quan un primer tren de passatgers que cobria el trajecte entre les ciutats de Shalimar, a Calcuta, i Madràs, a l’estat del sud de Tamil Nadu, va descarrilar, i després d’això un segon tren que es traslladava de Yeswanthpur, a Bangalore, fins a Howrah, a Calcuta, va col·lidir-hi. Un tercer tren de mercaderies també s’hi va veure implicat, tot i que de moment les autoritats no han aclarit la seqüència d’esdeveniments. Diversos passatgers van quedar atrapats entre els garbuixos dels trens.

L’accident va tenir lloc divendres cap a les 19.20 hora local (13.50 GMT), a les proximitats de l’estació de la localitat de Bahanaga, a l’estat d’Orissa. Segons un comunicat del Ministeri de Ferrocarrils, l’accident es va produir quan un primer tren de passatgers que cobria el trajecte entre les ciutats de Shalimar, a Calcuta, i Madràs, a l’estat del sud de Tamil Nadu, va descarrilar, i després d’això un segon tren que es traslladava de Yeswanthpur, a Bangalore, fins a Howrah, a Calcuta, va col·lidir-hi.

En el xoc també hi va estar involucrat un tercer tren de mercaderies, segons va informar el secretari general d’Orissa, Pradeep Kumar, a la televisió índia NDTV.

Imatges de l’accident van mostrar una quinzena de vagons abocats sobre les vies, amb els equips de rescat intentant tallar els vagons per poder penetrar-hi i ajudar les persones que continuen atrapades a l’interior.

Tres equips de la Força Nacional de Resposta a Desastres, quatre unitats de la Força d’Acció Ràpida davant Desastres d’Orissa, més de 15 equips de bombers, 30 metges, 200 policies i 60 ambulàncies han sigut mobilitzades al lloc, va afegir Kumar, que va afirmar que les operacions de rescat continuaran durant les pròximes hores malgrat la foscor.

El cap de Govern d’Orissa, Naveen Patnaik, és a les oficines de l’autoritat de gestió de desastres regional per dirigir les operacions i ha anunciat que demà anirà al lloc del sinistre.

El Ministeri de Ferrocarrils ha cancel·lat més d’una desena de trens que cobrien el tram accidentat i n’ha desviat la ruta d’alguns, mentre que el ministre Ashwini Vaishnaw ha anunciat una compensació de més de 12.000 dòlars per als morts, uns 2.500 dòlars per als ferits greus i 606 dòlars per a aquells amb ferides lleus.

Aquest és el pitjor accident ferroviari que té en l’última dècada l’Índia, que, tot i que està habituada a viure aquesta mena de sinistres, no solen ser tan mortífers.

Segons l’últim informe de l’Oficina Nacional de Registre de Crims (NCRB) de l’Índia, el 2020 hi va haver 13.018 accidents, en els quals van morir 11.986 persones i 11.127 més van resultar ferides. Les col·lisions van ser la causa del 70% dels sinistres.

La xarxa ferroviària índia és, amb 68.000 quilòmetres de recorregut, la quarta per longitud del món, darrere dels Estats Units, Rússia i la Xina, compta amb uns 21.650 trens i 7.349 estacions arreu del país, i transporta diàriament uns 23 milions de passatgers.

Reaccions de les autoritats

Notícies relacionades

Després de conèixer-se la notícia, el primer ministre indi, Narendra Modi, va traslladar la seva pena per l’accident, i va enviar un missatge d’ànim als familiars de les víctimes. «S’estan fent operacions de rescat al lloc del contratemps», va dir en el seu perfil oficial de Twitter.

La presidenta de l’Índia, Draupadi Murmu, es va unir a les condolences del primer ministre Modi. «El meu cor està amb les famílies en dol. Reso per l’èxit de les operacions de rescat i la ràpida recuperació dels ferits», ha manifestat la cap d’Estat índia.