Moment bipartidista

El fantasma d’impagament als EUA s’allunya amb l’aprovació a la Cambra baixa de la llei per suspendre el sostre del deute

  • Les claus de l’acord del sostre del deute als EUA

El fantasma d’impagament als EUA s’allunya amb l’aprovació a la Cambra baixa de la llei per suspendre el sostre del deute

JACQUELYN MARTIN / POOL / REUTERS

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

En una inusual mostra de bipartidisme al Washington dividit i polaritzat d’avui, i després de setmanes d’intenses i difícils negociacions, la Cambra de Representants dels Estats Units va aprovar aquest dimecres, amb 314 vots a favor i 117 en contra, la llei pactada entre el president Joe Biden i el líder republicà Kevin McCarthy que suspèn fins al 2025 el sostre del deute.

Queda ara pendent la ratificació al Senat, i tot i que el procés es pot complicar es dona per pràcticament segura aquesta aprovació pel suport que han expressat els líders dels dos partits a la Cambra alta. La votació ha d’arribar abans del dilluns 5 de juny, la data en què la secretària del Tresor, Janet Yellen, havia advertit que els EUA es quedarien sense diners ni eines extraordinàries per fer front a les seves obligacions, i s’allunya el fantasma que els EUA entrin en una situació d’impagament, un fet sense precedents que tindria conseqüències catastròfiques per a l’economia i la reputació nord-americana i per a l’estabilitat financera global.

 

Més vots demòcrates

A la Cambra baixa, controlada pels republicans i on l’ala ultra del partit conservador s’ha oposat al pacte assolit pel seu líder al considerar que no anava prou lluny en les seves aspiracions de retallades de despesa i amenaçava de fer descarrilar l’aprovació, al final la norma ha vist la llum verda amb més suport dels demòcrates (165 vots) que dels republicans (149).

El resultat té diferents lectures en els dos partits, però ratifica el pragmatisme de Biden, que ha fet concessions reduïdes i ha aconseguit, a més, postergar una altra situació crítica d’aproximació a l’impagament fins a almenys després de les eleccions presidencials del 2024. També ha permès a McCarthy mostrar control sobre la seva fràgil majoria, a l’haver aconseguit apaivagar l’amenaça de revolta que van plantejar els legisladors més radicals. De moment, aquest ala ultra no ha fet cap pas per intentar treure’l del seu càrrec, per a la qual cosa van obtenir reforçat poder (fent necessari que ho demani un sol congressista) a canvi de confirmar-lo com a ‘speaker’ al gener.

 

Celebració de Biden

El president va celebrar l’aprovació immediatament amb un comunicat, en el qual va assegurar que es tracta d’«un pas crític» i va apressar la Cambra alta a aprovar la llei «tan aviat com sigui possible». Biden va definir l’«acord pressupostari», que imposa retallades i límits de despesa pels dos pròxims anys, però queda lluny de les aspiracions més radicals dels republicans, com un compromís bipartidista i va dir: «Cap part ha aconseguit tot el que volia. Aquesta és la responsabilitat de governar».

«He deixat clar que l’únic camí cap a davant és compromís bipartidista que pot guanyar el suport dels dos partits», va assegurar també el mandatari, que en el seu comunicat va agrair a McCarthy i al seu equip haver «negociat de bona fe».

Biden també va agrair el «lideratge» del líder de la minoria demòcrata a la Cambra, Hakeem Jeffries. Aquest va aconseguir els vots necessaris per assegurar l’aprovació d’una llei que rebutja contundentment el corrent progressista del partit, que considera inacceptables les retallades en alguns programes de despesa nacional i altres elements del pacte, que endureix els requisits de treball per accedir a certes ajudes públiques, retalla fons a Hisenda, accelera els processos d’autorització d’alguns projectes de combustibles fòssils i acaba amb el pla de condonació de deute estudiantil de Biden.

 

 

 

 

Notícies relacionades