Documents secrets

Zelenski proposa en privat atacar territori rus i el seu oleoducte cap a Hongria, segons ‘The Washington Post’

  • Últimes notícies de la invasió de Rússia a Ucraïna

  • Les principals revelacions dels documents filtrats del Pentàgon

  • Els tres grans interrogants de les filtracions de secrets militars als EUA

Zelenski proposa en privat atacar territori rus i el seu oleoducte cap a Hongria, segons ‘The Washington Post’
2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, sembla que ha plantejat en privat la possibilitat d’atacar i conquerir territori rus o dinamitar l’oleoducte que supleix amb petroli rus Hongria, segons documents dels serveis secrets nord-americans que recullen comunicacions internes del mandatari ucraïnès amb els seus caps militars, citats pel diari ‘The Washington Post’.

Fins ara Zelenski s’ha guanyat el suport dels seus aliats occidentals amb promeses que mai faria servir les armes que li donen per atacar territori rus, però segons aquestes fonts està especulant amb accions ofensives i amb l’ús de míssils de llarg abast per atacar objectius dins de territori rus.

Les comunicacions digitals de Zelenski han sigut interceptades pels Estats Units, que han traslladat aquesta informació a la seva cúpula militar. Alts càrrecs del Pentàgon no han qüestionat aquestes dades, segons el diari.

Accions arriscades

 En aquestes comunicacions de vegades és Zelenski el que posa límit a les propostes dels seus assessors, però en d’altres és el mateix mandatari el que planteja accions ofensives arriscades, com en un text de finals de gener en què planteja «atacar Rússia» i «ocupar ciutats frontereres russes» per «donar a Kíiv una cosa amb què negociar amb Moscou».

 Posteriorment, a mitjans de febrer, Zelenski va plantejar a la vice primera ministra, Iulia Svridenko, «volar» l’oleoducte Druzhba, un conducte de l’època soviètica pel qual Hongria rep petroli rus. «Ucraïna hauria de volar l’oleoducte i destruir la indústria de l’hongarès Viktor Orbán, que depèn del petroli rus», va dir.

 El ‘Post’ va preguntar a Zelenski a Kíiv sobre aquestes informacions, i va qualificar de «fantasies» les especulacions sobre l’ocupació de territori rus per part d’Ucraïna. No obstant, va defensar l’ús de tàctiques «no convencionals» per defensar el seu país. «Ucraïna té tot el dret a protegir-se i ho estem fent [...]. Quan ha mort tanta gent a fosses comunes i s’ha torturat el nostre poble, crec que tenim dret a fer servir qualsevol truc», va argumentar.

Notícies relacionades

 Aquestes comunicacions «revelen un líder amb instints agressius que contrasta amb la seva imatge pública d’estadista calmat i estoic que suporta el brutal atac de Rússia», segons el ‘Post’.

 Els documents han sigut publicats a Discord i el seu origen sembla que és Jack Teixeira, un membre de la Guàrdia Nacional de Massachusetts que està sent ja investigat. Inclouen informació sobre la tecnologia de satèl·lits feta servir per Washington per a l’espionatge i dades sobre aliats com el Regne Unit, el Canadà, Corea del Sud i Israel i també sobre rivals com l’Iran o Corea del Nord.