Informació classificada

Documents secrets revelen que voluntaris russos armats per Ucraïna miren de sublevar-se a Rússia

  • Guerra Rússia-Ucraïna avui: Última hora de la invasió de Putin

  • Els atacs en territori rus es normalitzen en vigílies de la contraofensiva ucraïnesa

A1-173878684.jpg

A1-173878684.jpg / DIMITAR DILKOFF

4
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Nous documents secrets i aparentment elaborats per la intel·ligència nord-americana, als quals ha tingut accés EL PERIÓDICO, asseguren que grups de voluntaris russos armats per Kíiv treballen per provocar el caos a les regions frontereres de Rússia amb Ucraïna per fomentar una sublevació i «alliberar-les de la tirania de Vladímir Putin per la via armada», segons s’afirma en un dels documents. Aquests arxius no estan datats, però esmenten l’1 de març com el dia de les avaluacions que presenten. A més de buscar la desestabilització a les zones que serveixen de nus logístic per a la invasió russa, afirmen que Ucraïna estaria mirant de crear un contingent més nombrós de voluntaris armats per provocar un «front de guerra civil a Rússia».

Aquest diari no ha pogut confirmar l’autenticitat dels documents, que han aparegut en un dels fòrums de Frens Chan, una plataforma de missatges anònims similar a 4Chan on van acabar el mes passat alguns dels secrets de la intel·ligència nord-americana airejats presumptament per Jack Teixeira, un reservista nord-americà de 21 anys detingut com a presumpte responsable de la filtració. Tots estan marcats com a ‘top secret’, una classificació acompanyada per altres marques pròpies de l’espionatge nord-americà, com les sigles «NOFORN», que impedeix que siguin compartits amb interlocutors estrangers. 

Un dels apartats afirma que els «voluntaris russos» avalats per Ucraïna compten amb diferents tipus d’armament de l’OTAN i haurien sigut entrenats per fer-les servir després de combatre al front ucraïnès.  «La informació sosté que s’estan preparant operacions d’infiltració dels voluntaris a les regions de Briansk, Kursk i Bolgorod per a març-abril del 2023 a fi de prendre el control sobre aquests territoris i declarar-los nous Estats», s’afirma en un dels tres folis publicats a Frens Chan. Un concepte similar que van posar en pràctica les forces prorusses a Donetsk i Lugansk el 2014, quan van autoproclamar la independència de les dues províncies ucraïneses del Donbass.

Augment dels atacs en territori rus

El cert és que, durant les últimes setmanes, a mesura que augmentaven els rumors sobre la imminència de la contraofensiva ucraïnesa, s’han multiplicat els atacs i sabotatges en territori sobirà rus. Particularment a les regions frontereres que serveixen de centres logístics i de proveïment per als seus militars. Regions com Briansk, Kursk i Belgorod, totes limítrofs amb el nord i el nord-est d’Ucraïna. També s’han incrementat a la península de Crimea, annexionada il·legalment per Moscou el 2014. En totes elles han sigut atacats dipòsits de combustible, trens de mercaderies i instal·lacions militars.  

«No hi ha dubte que la intel·ligència militar ucraïnesa i les forces especials estan treballant en aquestes zones per destruir components de la logística russa i crear condicions difícils a les àrees frontereres», diu a aquest diari Mikhailo Samus, director de la New Geopolitics Research Network, amb seu a Kíiv. «Però d’allà a crear les condicions perquè es declarin nous Estats em sembla massa. No existeix la massa social necessària per fer-ho en aquestes regions». 

Ahir dissabte, els mitjans russos van informar de noves explosions a Crimea i d’un atemptat contra l’escriptor nacionalista rus Zakhar Prilepin. El cotxe en el qual viatjava després de passar uns dies al Donbass va explotar a la província de Nijni Nóvgorod, situada a l’est de Moscou. D’acord amb diverses informacions, Prilepin ha resultat ferit i un altre home podria haver mort en l’atemptat. 

Guerra civil a Rússia 

Els documents classificats, però, parlen de plans més agosarats que la simple neutralització d’actius militars russos o el foment del caos a les regions frontereres. Un d’ells afirma que hi ha també plans en curs per fomentar un conflicte civil a l’interior de Rússia. «També s’ha planejat començar a formar un component militar més gran de voluntaris per crear un front de guerra civil a Rússia», diu textualment.

 

Notícies relacionades

El document que EL PERIÓDICO publica en aquestes pàgines fa també referència a les noves brigades ucraïneses entrenades per l’OTAN i cridades a participar en la pròxima contraofensiva. L’anàlisi –aparentment, de la intel·ligència dels EUA– afirma que el comandament de les Forces Armades d’Ucraïna «ha sobreestimat el grau de preparació» dels batallons. «La majoria del personal no té experiència de combat o no en té suficient per participar en operacions d’assalt», una realitat que, segons el document, hauria ofuscat alguns comandants. 

L’últim dels seus blocs afirma que cada viatge del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, a les zones del front perjudica la popularitat de Putin i reforça el líder de la milícia paramilitar Wagner, Ievgueni Prigojin, cada vegada més crític amb la gestió de la guerra. Per remeiar-ho, sosté, el Servei de Protecció Federal «planeja utilitzar dobles de Putin per viatjar a Mariúpol i a Crimea al març». Putin va visitar els dos territoris el 16 i el 17 de març.