Cita a la Casa Blanca

Sánchez i Biden escenificaran el seu suport a Ucraïna davant Rússia i la seva sintonia en immigració

  • Sánchez estrena la campanya electoral amb una visita a Biden el 12 de maig

  • Sánchez i Macron s’alien per protegir la indústria europea davant els subsidis de Biden

Sánchez i Biden escenificaran el seu suport a Ucraïna davant Rússia i la seva sintonia en immigració
4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

La data triada és pura casualitat, però no li pot anar millor a Pedro Sánchez: el cap de l’Executiu espanyol es reunirà aquest divendres amb Joe Biden a la Casa Blanca. La trobada es produeix a invitació del president nord-americà, que viu aliè a una convocatòria tan domèstica com les eleccions autonòmiques i municipals del 28 de maig, però en un moment en què gairebé un terç de l’electorat encara no ha decidit el seu vot, segons les dades del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), i amb els socialistes exposant-se a cedir al PP part del seu poder territorial, la trobada també pot tenir importància davant les urnes. Coincideix just amb el primer dia de campanya i permet a Sánchez lluir davant Alberto Núñez Feijóo el seu perfil internacional, un àmbit en el qual el cap de l’Executiu espanyol se sent especialment còmode. En qualsevol cas, més enllà de les càbales electorals, la reunió, que la Moncloa feia mesos que buscava, té un contingut ambiciós.

Sánchez i Biden han estretit els seus llaços des que van coincidir fa poc menys d’un any en la cimera de l’OTAN celebrada a Madrid. Són moltes les qüestions en què els dos mandataris tenen sintonia: la guerra a Ucraïna, el fenomen migratori, la lluita contra el canvi climàtic i les mesures econòmiques progressistes. 

Espanya, pont entre la Xina i els EUA

La Moncloa espera que la cita serveixi per posar tot això de manifest, començant per la invasió de Rússia. L’escenari bèl·lic a Ucraïna, expliquen fonts del Govern, ocuparà un lloc molt destacat en la reunió, que servirà per reafirmar el ferri suport de Sánchez i Biden al país agredit i al seu president, Volodímir Zelenski, però també perquè el president espanyol transmeti al seu homòleg nord-americà les seves impressions sobre el rol de la Xina, després del viatge que va portar a terme fa un mes i mig a Pequín per entrevistar-se amb Xi Jinping. Les relacions entre les dues principals potències econòmiques mundials estan molt deteriorades, i en aquest sentit fonts del Ministeri d’Afers Estrangers expliquen que Espanya, com la UE en general, pot servir de pont. 

La migració serà un altre dels grans temes que abordaran els dos presidents. Els EUA es preparen per a una crisi d’arribada massiva de migrants des d’aquest divendres, el primer dia en què haurà deixat d’aplicar-se el Títol 42, una mesura que es va utilitzar en pandèmia que permetia les expulsions ràpides. El mateix Biden ha reconegut que la situació serà «caòtica durant un temps». I com a part de les seves propostes per mirar de contenir el fenomen, el demòcrata ha inclòs una aposta per intensificar la diplomàcia i la cooperació multilateral, un enfocament amb què coincideix Sánchez.

Espanya i els EUA, de fet, van firmar a finals d’abril un acord que serveix a Washington per mostrar que intenta obrir noves vies per a la immigració legal. Concretament, el Departament d’Estat obrirà a Llatinoamèrica 100 Centres Regionals de Processament, començant a Colòmbia i Guatemala. En ells es podran fer entrevistes amb especialistes en immigració i, «si es reuneixen els requisits», aquestes sol·licituds seran processades de manera ràpida per accedir legalment tant als EUA com a Espanya i el Canadà. El nombre de persones que vindran a Espanya, expliquen a la Moncloa, dependrà de les necessitats del mercat de treball.

Els destructors de Rota

No és aquesta l’única entesa que els dos governs han segellat en els últims dies, com a prolegomen de la reunió entre Sánchez i Biden. La ministra de Defensa, Margarita Robles, i l’ambaixadora dels EUA, Julissa Reynoso, van firmar dilluns passat un acord per desplegar dos destructors més de la Marina nord-americana a la Base Naval de Rota, on ja hi ha quatre d’aquests vaixells. Les relacions militars entre els dos països són un motiu de fricció, entre molts d’altres, amb Unides Podem dins del Govern de coalició, però aquí el PSOE sempre remarca que tant Defensa com Exteriors són competències exclusives seves, així que el soci minoritari té una capacitat d’influència escassa. 

Menys espinós en el terreny polític serà el pacte que la Moncloa dona per fet sobre Palomares, pel qual l’Administració nord-americana participarà en la neteja de les parcel·les que es van contaminar de radioactivitat el 1966 arran de la col·lisió de dos avions de l’Exèrcit nord-americà. Sense sortir del terreny mediambiental, Sánchez i Biden també mostraran coincidències en la lluita contra el canvi climàtic. Els dos mandataris defensen la necessitat de portar a terme fortes inversions, i també volen coordinar-se perquè la Cimera del Clima que se celebrarà a finals d’any a Dubai sigui un èxit. 

Les relacions econòmiques

Notícies relacionades

I, per acabar, les transcendentals relacions econòmiques. Els EUA són el primer inversor a Espanya, així com el principal destí de les inversions espanyoles a l’estranger. Sánchez, expliquen els seus col·laboradors, confia que, junt amb tots aquests acords que es materialitzaran el primer dia de la campanya de les eleccions autonòmiques i locals, també hi hagi avenços en semiconductors, intel·ligència artificial i energia. 

Però en aquest terreny sí que sorgeixen importants diferències, a causa del pla d’estímuls dotat amb prop de 370.000 milions de dòlars amb què Biden pretén combatre la inflació i afavorir les inversions verdes i les empreses implantades al seu territori. La iniciativa suscita importants recels a Sánchez, que al juliol assumirà la presidència de la UE, i també en la resta de socis comunitaris, a causa dels efectes negatius que pot tenir sobre la competitivitat industrial del continent europeu.