Regulació de la IA

La Unió Europea endurirà les normes per utilitzar ChatGPT

  • Les claus de la llei europea que regularà la IA

  • ¿Prohibir ChatGPT? Això estan fent els països

La Unió Europea endurirà les normes per utilitzar ChatGPT
2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Unió Europea (UE) continua fent passos per aprovar la primera llei del món que posarà normes a l’ús de la intel·ligència artificial (IA). Després de mesos de debat intern, les dues comissions parlamentàries responsables de redactar la regulació han passat aquest dijous el mandat de negociació, una posició que el Parlament Europeu haurà de votar a mitjans de juny i que fixa una sèrie d’obligacions per a aplicacions com ChatGPT.

La proposta legislativa dels eurodiputats estableix que els models de llenguatge generatius que utilitzen el famós xatbot conversacional d’OpenAI o Bard, l’alternativa creada per Google, hauran de complir uns requisits addicionals de transparència. Això obligarà aquestes grans companyies a revelar si utilitzen material protegit pels drets d’autor, assenyalar quins continguts han sigut creats amb IA i dissenyar aquests sistemes perquè no generin continguts il·legals.

«Atès el profund impacte transformador que la IA tindrà en les nostres societats i economies, la llei d’IA és molt probablement el text legislatiu més important d’aquest mandat. És la primera llei d’aquest tipus al món, cosa que significa que la UE pot liderar el camí perquè la IA estigui centrada en l’ésser humà i sigui fiable i segura», ha assenyalat l’eurodiputat romanès Dragos Tudorache, coponent del text.

Classificació segons el risc

El mandat aprovat aquest dijous pretén garantir que els sistemes d’IA siguin segurs, transparents, traçables, no discriminatoris i que estiguin supervisats per persones. És per això que classifica els usos d’aquesta tecnologia en una escala de riscos. «Com més gran sigui el risc que pot comportar, més ferma i estricta serà la norma», va explicar la vicepresidenta europea, Margrethe Vestager, el 21 d’abril del 2021, quan la Comissió Europea va posar aquest pioner reglament sobre la taula per primera vegada.

D’aquesta manera, s’espera que la llei europea prohibeixi els usos de la IA que suposin un «risc inadmissible», com la vigilància biomètrica, el reconeixement facial, els sistemes policials predictius, la manipulació intencionada o la categorització de persones partint del seu comportament social, estatus socioeconòmic o característiques personals.

Notícies relacionades

Durant els últims dies, els eurodiputats han ampliat els usos d’IA classificats com d’«alt risc» per afegir-hi els que puguin «incloure els danys a la salut, la seguretat, els drets fonamentals o el medi ambient de les persones», els sistemes que puguin influir en els ciutadans durant processos electorals i els algoritmes de recomanació de grans xarxes socials com TikTok, Facebook, Twitter o Instagram.

La Comissió del Mercat Interior i la de Llibertats Civils han aprovat aquest mandat negociador amb 84 vots a favor, 7 en contra i 12 abstencions. El treball encara no està fet. Aquesta posició haurà de ser votada en el ple de l’Europarlament que se celebrarà entre el 12 i el 15 de juny. La postura que finalment aprovi la cambra serà la que defensarà en la seva negociació amb els 27 governs del club comunitari, representats pel Consell Europeu. Amb tot això, s’espera que Brussel·les doni llum verda a la llei durant aquest any, tot i que tardarà més a entrar en vigor.