Eclosió tecnològica

La Unió Europea enllesteix entre crítiques i pressió la llei que regularà la intel·ligència artificial

  • Totes les claus per entendre la pionera llei de la UE que regularà la IA

  • La proposta planteja que generar textos de manera automàtica es consideri d’alt risc sempre que no compti amb una supervisió editorial

La Unió Europea enllesteix entre crítiques i pressió la llei que regularà la intel·ligència artificial

FREDERICK FLORIN

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Unió Europea (UE) està finalitzant els tràmits per presentar l’esperada llei que regularà l’ús de la intel·ligència artificial (IA). Dimecres vinent, els legisladors de les principals comissions del Parlament Europeu votaran un acord polític que serà clau per determinar els perills d’una tecnologia que avança a una velocitat de vertigen. Tot i que el que es pacti llavors no serà definitiu, diversos experts ja han denunciat potencials buits que plantegen «greus riscos».

El 21 d’abril del 2021, la Comissió Europea va proposar un nou reglament per regular la IA que prohibia la manipulació, la puntuació social i alguns casos de reconeixement facial. Després de més d’un any i mig, l’aparició el novembre passat del popular ChatGPT va alterar les negociacions i va forçar els eurodiputats a reobrir la batalla política per debatre la regulació d’una tecnologia cada dia més present en les nostres vides.

La proposta original de Brussel·les categoritza la IA partint dels seus riscos. «Com més greu sigui el risc que pot comportar més ferma i estricta serà la norma», va explicar fa dos anys la vicepresidenta europea, Margrethe Vestager. Aquest ventall va des de la prohibició per als usos que suposen un «risc inadmissible», com la categorització a través de dades biomètriques i la policia predictiva, a no imposar cap requisit per als de «risc mínim o nul».

Més d’un centenar d’oenagés europees van denunciar llavors que les obligacions i prohibicions establertes per als sistemes d’«alt risc» no eren prou estrictes per garantir el respecte dels drets fonamentals.

Regular ChatGPT

¿Què passarà amb ChatGPT? El famós xatbot d’ OpenAI–ja integrat als programes de Microsoft– forma part del que es coneix com a IA de propòsit general (GPAI, en anglès), és a dir, sistemes que es poden adaptar a una àmplia gamma de tasques. ChatGPT es pot fer servir per generar correus electrònics de manera més productiva, però també per accelerar la desinformació a gran escala.

Aquest ampli rang d’usos ha obert un delicat debat a Brussel·les que encara s’està polint. La proposta dels legisladors que redacten aquesta llei estableix per als proveïdors d’aquesta IA general obligacions inicialment pensades per als sistemes d’alt risc. Així, volen que models com ChatGPT s’ajustin als requisits europeus de transparència i gestió de riscos per mitigar-ne l’impacte, que se supervisin les dades que utilitzen per evitar biaixos i que se sotmetin periòdicament a estrictes auditories externes que n’avaluïn el bon funcionament. Generar textos de manera automàtica es considerarà d’alt risc sempre que no compti amb una supervisió editorial.

Divisió interna

Les prohibicions establertes per aquesta proposta, encara no definitiva, estan causant friccions. Segons informa el portal Euractiv, els liberals volen descartar l’ús de qualsevol eina d’IA que serveixi per detectar continguts sospitosos de ser il·legals, una cosa a què els conservadors s’oposen. La manca de consens sobre la regulació dels sistemes d’ús general com ChatGPT fan que la votació d’aquest dimecres 26 d’abril pugui experimentar retards.

Notícies relacionades

Després de l’aprovació de la proposta, seran la Comissió Europea, el Consell d’Europa i el Parlament Europeu els que tindran l’última paraula per negociar un text final. Una investigació del grup activista per la transparència Corporate Europe Observatory ha destapat que gegants tecnològics de Silicon Valley com Microsoft i Google han accelerat la pressió sobre els responsables polítics europeus perquè excloguin els seus sistemes d’IA general de les obligacions imposades als d’alt risc.

La setmana passada, un grup de més de 50 científics i experts en IA van demanar en una carta a la UE no excloure els sistemes d’ús general de la regulació. «Aquests models comporten riscos inherents i han causat perjudicis demostrats i de gran abast», apunten. Dimecres, 42 associacions i sindicats alemanys que representen més de 140.000 creatius se sumaven a aquesta petició i advertien Brussel·les de l’amenaça que suposen generadors com ChatGPT sobre els drets d’autor.