Queixes per l’actuació policial

Malestar per la detenció d’activistes antimonàrquics durant la coronació de Carles III

  • MULTIMÈDIA | Així ha sigut la coronació del rei Carles III (comparada amb la d’Isabel II)

  • MULTIMÈDIA | Els reptes, polèmiques i problemes del rei Carles III

Malestar per la detenció d’activistes antimonàrquics durant la coronació de Carles III

SUSANNAH IRELAND / AFP

3
Es llegeix en minuts
Laura Puig
Laura Puig

Periodista

ver +

Organitzacions de drets humans han acusat Scotland Yard, la policia de Londres, d’haver atacat d’una manera «increïblement alarmant» el dret de protesta per les detencions de mig centenar d’activistes durant els actes de la coronació del rei Carles III, aquest dissabte a Londres.

A primera hora del matí, agents de la Policia Metropolitana van arrestar Graham Smith, el líder de Republic, la principal organització antimonàrquica del país, mentre portava cartells per als manifestants a Trafalgar Square, on el grup havia convocat els seus seguidors per manifestar-se al pas de la processó reial. El cos va informar més tard que dissabte van ser detingudes 52 persones en total per baralles, delictes contra l’ordre públic i conspiració per causar disturbis públics entorn de la coronació.

Després de ser alliberat, a les 11 de la nit, Smith va denunciar a Twitter que al Regne Unit s’ha acabat el temps del dret a protestar pacíficament. «M’han dit moltes vegades que el monarca vetlla per defensar les nostres llibertats. Ara les nostres llibertats estan sota atac en el seu nom», va afegir.

La Policia Metropolitana també va detenir tres persones que, segons informes d’intel·ligència, planejaven utilitzar alarmes antiviolació per alterar els cavalls durant la desfilada de la coronació. No obstant, el consell de Westminster va assegurar que els detinguts eren voluntaris que treballen per la seguretat de les dones a la nit als carrers del centre de la ciutat. «Estem treballant amb la policia per establir exactament què va passar», va manifestar la consellera Aicha Less.

Nous poders

La policia va ser dotada de nous poders per apaivagar les protestes amb una llei aprovada a principis d’aquesta setmana per reforçar la seguretat durant els actes de la coronació. «Hi ha hagut moltes protestes sense intervenció durant la coronació», va explicar la comandanta Karen Findlay. «El nostre deure és fer-ho de manera proporcionada d’acord amb la legislació. També tenim el deure d’intervenir quan la protesta esdevé criminal i pot causar greus trastorns. Això depèn del context. La coronació és un esdeveniment únic en una generació i aquesta és una consideració clau en la nostra avaluació», va afegir la representant d’un cos que aquesta setmana ja havia advertit que tindria una «tolerància molt baixa» contra aquells que volguessin «soscavar» el dia.

Notícies relacionades

L’organització Human Rights Watch va censurar les detencions. «Les notícies de persones detingudes per protestar pacíficament contra la coronació són increïblement alarmants. Això es podria esperar a Moscou, no a Londres», va dir la directora de HRW al Regne Unit, Yasmine Ahmed, abans d’acusar el Govern de Rishi Sunak de ser «cada vegada més reticent» a permetre que els ciutadans demanin comptes al poder.

Per la seva banda, el director executiu d’Amnistia Internacional al Regne Unit, Sacha Deshmukh, va afirmar: «El simple fet de tenir un megàfon o portar pancartes mai ha de ser motiu d’un arrest policial. La protesta pacífica està clarament protegida pel dret internacional dels drets humans i ha sigut preocupant veure la policia aquesta setmana fent nombroses declaracions sobre la seva ‘baixa tolerància’ a la interrupció de la coronació. La coronació no s’ha de convertir en una excusa més per soscavar els drets humans bàsics de les persones en aquest país, i estem esperant més detalls sobre els informes d’aquests arrestos», va afegir.