Esdeveniment històric

Un Londres caòtic ultima els preparatius de la coronació de Carles III

  • Multimèdia | Carles III: els reptes, els problemes i les polèmiques del rei d’Anglaterra

  • Coronació de Carles III d’Anglaterra: últimes notícies sobre la seva proclamació com a rei, en directe

4
Es llegeix en minuts
Laura Puig
Laura Puig

Periodista

ver +

Els operaris s’afanen aquest dimecres a col·locar alfombres sobre la gespa de l’exterior de l’abadia de Westminster i a fer l’última capa de pintura als fanals de l’entrada. Mentrestant, centenars d’agents de policia situen quilòmetres de tanques de seguretat al llarg del recorregut que faran aquest dissabte Carles i Camila en les seves processons des de Buckingham a l’abadia i de tornada al palau. El trànsit és de bojos: escollir l’autobús abans que el metro és mala idea. Marees de turistes omplen els carrers i els monuments més destacats. Londres viu aquests dies previs a la coronació sumit en un caos monumental.

S’espera que l’esdeveniment històric atragui més o menys el mateix nombre de visitants que van viatjar a la ciutat per assistir a les celebracions del Jubileu de Platí de la reina Isabel II l’any passat: uns 2,6 milions. «Esdeveniments com aquest realment impulsen la recuperació, ¿no és així? I tornen a posar la Gran Bretanya en l’escenari mundial», va assegurar fa uns dies en declaracions als mitjans Patricia Yates, directora executiva de la junta de turisme de VisitBritain.

No obstant, molts londinencs aprofitaran que s’ha decretat festa nacional dilluns per fugir de la marabunta. «Marxo fora de Londres per escapar de la coronació», explica a EL PERIÓDICO un professor de la London School of Economics.

Davant el palau de Buckingham, que ahir a la nit va viure un incident quan un home va llançar a terra el que se sospita que eren cartutxos de fusell, és pràcticament impossible fer-hi un pas. L’espai per caminar s’ha reduït considerablement, ja que a un costat s’han col·locat unes grades des de les quals il·lustres convidats podran seguir els actes de dissabte. I a l’altre extrem, les televisions tenen instal·lades carpes per fer les seves retransmissions en directe. Al palau es dirigeixen Neil i Dorothy, una parella de septuagenaris que han sigut convidats a la primera Garden Party de la temporada, una tradició que data de la reina Victòria i en què es reconeix el servei públic de persones que han aportat valor a la seva comunitat. Dorothy és consellera de Northamptonshire.

Tendes de campanya al Mall

Al Mall, l’avinguda que uneix Buckingham amb Trafalgar Square, els més incondicionals ja es troben reservant un bon lloc a primera fila per seguir els actes de dissabte. Judy, de 60 anys, és alemanya però fa 23 anys que viu a Londres. Ha lligat una cadira amb una brida a una de les tanques de seguretat i hi ha col·locat una bandera. Per marcar territori. A les nits va a dormir a casa i assegura que li respecten el lloc. Això sí, divendres farà nit al Mall. «En això de la pompa i la circumstància, els anglesos són els millors. Soc aquí sobretot per l’espectacle», afirma.

Lucy, de 51 anys i resident a Bristol, és una habitual d’aquest tipus de celebracions i ha plantat una tenda de campanya per passar-hi aquests dies fins dissabte. «He estat en la majoria. És una bonica manera de passar un bon moment amb la família i els amics, coneixes gent, hi ha molt bon ambient», assegura aquesta dona, que veurà l’espectacle amb el seu fill, de 17 anys, i la mare, de 74.

També amb tenda de campanya hi ha Julia, de 60 anys i veïna de Basingstoke, a Hampshire. Es declara «molt pro-Carles»: «Crec que ho farà molt bé. Està reduint la família reial i adequant-la als temps moderns».

A prop de l’abadia de Westminster, que es manté tancada al públic des del 25 d’abril, l’ambient és molt més tens. Una protesta de ciutadans contraris al Brexit, que es concentra cada setmana al mateix lloc, clama contra als «mentiders egoistes» que «estan destruint» el Regne Unit. «Van prometre una vida millor, més diners, millors acords amb la resta del món, i mira com estem», apunta el líder del grup, Steve Bray. «Tenim el Govern més corrupte de la història», afegeix, abans de recordar que l’actual primer ministre, Rishi Sunak, no ha sigut elegit a les urnes. «No té un mandat».

Avís del Govern

Mentre parla Bray, la policia comença a detenir alguns participants en una marxa en contra de l’extracció de petroli i gas. Pete Richards, un dels manifestants, denuncia la deriva repressora del Govern amb mesures que dificulten la contestació social. El grup antimonàrquic Republic, que planeja accions el dia de la coronació, ha rebut una carta «intimidatòria» de l’Executiu en la qual se l’informa que des d’aquest dimecres s’exposen a penes de presó aquells que bloquegin carreteres o edificis i que podran ser detinguts aquells manifestants dels quals se sospiti que es proposen causar el caos.

Notícies relacionades

Fa mesos que Londres és escenari de protestes en contra de l’alça del cost de la vida, amb vagues de treballadors dels serveis públics, especialment de la sanitat, l’educació i els transports. Aquesta setmana estan cridats a una aturada els vigilants de seguretat de l’aeroport de Heathrow.

Pels altaveus dels anti-Brexiters sona a tot volum la cançó de Kaiser Chiefs ‘I predict a riot’.