Conflicte bèl·lic

Més d’un miler de ciutadans de la UE han sigut evacuats del Sudan

  • Borrell demana als responsables dels enfrontaments al Sudan l’alto el foc immediat

  • Centenars de morts al Sudan en els enfrontaments entre l’Exèrcit i les FSR paramilitars

3
Es llegeix en minuts
France Presse

Més d’un miler de ciutadans de països de la Unió Europea (UE) han sigut evacuats del Sudan després de l’esclat de violència, segons ha assegurat aquest dilluns el cap de la diplomàcia del bloc, l’espanyol Josep Borrell. «Ha sigut una operació complexa, però molt exitosa», va dir Borrell, a l’arribar a una reunió de ministres de Relacions Exteriors de la UE a Luxemburg. «No puc donar xifres exactes, però és segur que més de 1.000 persones [han sigut evacuades]», va afegir.

Els dos avions de l’Exèrcit de l’Aire i de l’Espai mobilitzats fins al Sudan per evacuar ciutadans espanyols, europeus i llatinoamericans davant el conflicte civil que afecta el país africà haurien d’arribar aquest dilluns, cap a les 11.00 hores, a la base aèria de Torrejón de Ardoz (Madrid). Són més d’una trentena d’espanyols i uns 70 ciutadans d’altres nacionalitats, 104 civils, que es van enlairar des de la capital sudanesa, Khartum, poc abans de les 23.00 hores de diumenge després d’una operació coordinada pels dos ministeris, tot i que encara queden per replegar-se del Sudan 64 militars espanyols.

Malgrat que durant el cap de setmana s’han intentat fórmules per mitigar els enfrontaments, el cert és que milers de persones han seguit fugint des del Sudan fins al Txad, Egipte i el Sudan del Sud pel conflicte desencadenat el passat dia 15 entre dos rivals militars, i que ha causat més de 420 morts i 3.700 ferits, segons càlculs de l’ONU. «S’han registrat desplaçaments de civils als estats de Khartum, Nord, Nil Blau, Kordofan del Nord, Darfur del Nord, Darfur Oest i Darfur del Sud, i s’han observat moviments transfronterers del Sudan al Txad, Egipte i el Sudan del Sud», va afirmar l’Oficina de Coordinació d’Afers Humanitaris de les Nacions Unides (OCHA) per al Sudan en el seu informe diari difós aquesta matinada.

D’acord amb l’Organització Internacional per a les Migracions (OIM), «almenys 238 sud-sudanesos han tornat del Sudan al Sudan del Sud a través de Renk, tot i que s’espera que aquesta xifra augmenti en els pròxims dies. També hi ha informes no confirmats de moviments transfronterers a través de l’Estat del Nord cap a Egipte».

Segons la representant al Txad d’ACNUR, Laura lo Castro, entre 10.000 i 20.000 refugiats del Sudan han arribat al Txad des de l’inici dels forts combats dissabte passat entre l’Exèrcit sudanès i els paramilitars de les Forces de Suport Ràpid (FSR) que ha provocat al Sudan un dels seus pitjors conflictes dels últims anys.

Milers de refugiats

El Txad ja acull dins les seves fronteres més de 600.000 refugiats, incloent-hi prop de 400.000 de procedents del Sudan, d’acord amb les últimes dades d’ACNUR. L’OCHA va voler destacar que diverses organitzacions humanitàries han evacuat o ressituat el seu personal en llocs «on les operacions no són viables en l’actualitat, però s’estan fent esforços per respondre on i quan sigui possible».

El Sudan continua patint «una forta escassetat» d’aliments, aigua, medecines i combustible, i d’un accés limitat a les comunicacions i l’electricitat, mentre que «els preus dels articles de primera necessitat, així com els del transport, quan i on està disponible, estan augmentant bruscament», va assenyalar.

L’OCHA va afegir en l’informe que estan apareixent informacions de «violència sexual i de gènere», així que ONU Dones ha demanat «a totes les parts que garanteixin que cap dona o nena es vegi afectada per aquests delictes, i a tots els actors que no escatimin esforços per mitigar l’augment del risc».

El Sudan acull 1,1 milions de refugiats, una de les poblacions de refugiats més nombroses de l’Àfrica, i els sud-sudanesos són els que representen més del 70% (800.000) dels refugiats al Sudan, seguits per 126.000 refugiats eritreus (11%), segons dades de l’ONU.

El Sudan també compta amb més de 3 milions de desplaçats interns, la majoria a la conflictiva regió de Darfur, que viu una situació de seguretat inestable des de fa gairebé dues dècades.

Notícies relacionades

D’acord amb l’Organització Mundial de la Salut (OMS), més de 420 persones han mort al Sudan i més de 3.700 han resultat ferides des que van començar les hostilitats en un dels països més grans de l’Àfrica.

Els combats iniciats el 15 d’abril entre l’Exèrcit del Sudan i les FSR van sorgir després de setmanes de tensió entorn de la reforma de les forces de seguretat en les negociacions per formar un nou govern de transició. Les dues forces van ser els artífexs del cop d’Estat conjunt que va enderrocar el govern de transició del Sudan l’octubre del 2021