Escàndol al Regne Unit

Un degoteig de policies violadors sacseja Scotland Yard

Una recent investigació interna va concloure que hi havia denúncies contra 1.500 policies per violència domèstica o agressió sexual

Un degoteig de policies violadors sacseja Scotland Yard

EFE

3
Es llegeix en minuts

Tot just dues setmanes després de la investigació interna de Scotland Yard, la Policia Metropolitana de Londres, que concloïa que les dones no estaven fora de perill a Londres i que estaven amenaçades per agents del mateix cos, un nou policia ha sigut declarat culpable per la violació d’una dona. Es tracta d’Ireland Murdock, de 26 anys, que el 25 de setembre del 2021, un dia que estava fora de servei, va violar una dona que pel que sembla coneixia, a Lambeth, al sud de Londres. La víctima no va denunciar la violació al moment. Ho va fer el gener del 2022, i més tard es va detenir Murdock. 

Després que fos denunciat, Murdock va buscar el nom de la víctima en el sistema policial i va accedir a un informe delictiu restringit relacionat amb ella, quan no tenia cap propòsit policial. A partir d’aquest succés, la policia va iniciar una investigació i va expulsar l’agent després que aquest admetés haver accedit sense autorització al sistema per obtenir informació de la víctima. Va ser expulsat de Scotland Yard el juliol del 2022. En el judici, l’exagent va dir que era innocent, però totes les proves l’assenyalaven i el jutge el va declarar culpable. La pena serà anunciada el pròxim 23 de maig

La investigació interna de la policia va ser portada a terme per la baronessa Casey, una funcionària del govern. Les conclusions de l’informe, publicades el 21 de març, van ser demolidores per a la policia de Londres. Concloïa que la policia no havia aconseguit protegir les dones dels seus propis agents, que les dones i nenes estaven desprotegides en la societat i que fins i tot les dones oficials eren víctimes de vexacions sexistes d’una forma rutinària pels seus companys homes. 

La baronessa Casey també deia que «malgrat que Scotland Yard diu que la violència contra les dones i les nenes és una prioritat, no ha sigut tractada com a violència greu» i que no s’havien pres seriosament les acusacions a agents d’abusos domèstics i presumptes delictes contra dones. 

Casos no investigats

La investigació es va iniciar poc després de la detenció de l’agent de policia Wayne Couzens el març del 2021 pel segrest, violació i assassinat de Sarah Everard, una directora de màrqueting de 33 anys que vivia al barri de Clapham, al sud de Londres. Més tard es va saber que Couzens havia sigut denunciat fins i tot en tres ocasions per dones per assetjar-les en llocs públics i que aquestes denúncies no van ser investigades i Couzens va continuar patrullant els carrers. 

Notícies relacionades

Va transcendir que, com el cas de Couzens, hi havia milers de denúncies contra 1.500 agents de Scotland Yard, dels 45.000 agents que té el cos, per violència domèstica o abusos sexuals a les seves parelles o altres companyes a la feina, i que només 23 d’aquests agents havien sigut suspesos. El febrer, un altre agent, David Carrick, va ser condemnat a 39 cadenes perpètues per 49 càrrecs d’abusos a dones, incloses 24 violacions perpetrades durant 17 anys, mentre exercia de policia. La jutge el va qualificar de monstre i de depredador sexual. Carrick estava entre els 1.500 agents amb altres acusacions de dones que no havien sigut suspesos.

El cap de la unitat en la qual treballava Murdock, el superintendent Andy Carter, va expressar la seva decepció per les accions del seu exagent i es va afanyar a deixar clar que el cas de Murdock era diferent. «Vam prendre mesures immediates per suspendre Murdock de les seves funcions quan el seu delicte va sortir a la llum i el vam acomiadar al més aviat possible tan aviat com es va declarar culpable d’accés no autoritzat a material informàtic –va declarar–. Estem decidits a tenir una policia en la qual la gent pugui confiar i amb oficials als quals la gent se senti segura d’acostar-se».