Delictes sexuals

Escàndol a Scotland Yard: Un violador en sèrie emparat durant 20 anys pels seus col·legues

David Carrick admet mig centenar de delictes sexuals i agressions contra una desena de dones, sense que denúncies i acusacions el fessin perdre l’uniforme

Escàndol a Scotland Yard: Un violador en sèrie emparat durant 20 anys pels seus col·legues

Reuters

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Durant més de dues dècades, David Carrick va aprofitar l’uniforme de policia per violar, torturar, humiliar i destruir mentalment les dones que va anar trobant al seu pas. Terroritzava les seves víctimes i els advertia que ningú les creuria si el denunciaven perquè era un oficial de Scotland Yard. Amb un expedient ple d’abusos sexuals, assetjament i violència domèstica, hi va haver, segons l’informe oficial, nou oportunitats d’investigar-lo, però els seus comandaments van mirar cap a una altra banda i van donar carpetada a les denúncies. Només dimarts, després d’haver admès 49 delictes, comesos entre l’any 2000 i el 2021, va ser acomiadat.

L’escàndol és l’últim cas d’agressions sexuals contra dones protagonitzat per un membre de la policia de Londres. El març del 2021 un altre agent, Wayne Couzens, va segrestar, violar i assassinar Sarah Everad, quan aquesta caminava de tornada al seu domicili, un crim que va provocar un gran moviment de repulsa i manifestacions multitudinàries. Les dones no es fien de les forces de l’ordre i amb raó. En aquests moments la Policia Metropolitana (Met) investiga 1.633 denúncies de delictes sexuals o violència domèstica de l’última dècada, en què estan presumptament involucrats els seus agents.

 ‘El Cabró’

Carrick de 48 anys, al qual els seus companys anomenaven ‘El Cabró’ (‘Bastard’), va conèixer algunes de les seves víctimes en aplicacions de cites. Una vegada guanyada la seva confiança, en part gràcies a la seva professió, passava a controlar cada un dels seus moviments i a agredir-les. A algunes les va tancar durant hores en un armari sota les escales de casa seva, o els va pegar amb un cinturó i les va arrossegar del cabell exigint-los que diguessin, «soc la teva esclava», «soc la teva puta». «Puc matar-te sense deixar rastre, ni prova» va dir a una d’elles. Els detalls relatats per la dotzena de dones que han declarat en contra seu són sòrdids i aberrants. A una antiga nòvia li va posar una de les manilles reglamentàries en un canell i va tancar l’altre extrem al turmell de la dona. Després li va dir que s’havia deixat la clau a l’oficina de Londres.

Delictes ignorats

Carrick havia passat dos anys a l’Exèrcit quan el 2001 va ingressar a la Met. Va superar les proves malgrat estar acusat d’un robatori al domicili d’una antiga nòvia, a qui també va intervenir il·legalment el telèfon, i un any més tard va ser acusat d’assetjament i agressió a la seva antiga parella. Els incidents d’assetjament i violència domèstica es van repetir el 2004, el 2009, el 2014 i el 2019. El 2017 va protagonitzar un aldarull en una discoteca. Cap oficial serà investigat ara per haver deixat passar impunement tals delictes.

Notícies relacionades

Carrick mai va ser detingut fins al juliol del 2021, quan una dona el va denunciar per violació, però ni tan sols llavors va ser suspès en el lloc i la dona va acabar per retirar la demanda. Tres mesos més tard, tanmateix, una altra dona va presentar una denúncia similar. El dia anterior, Couzens, l’assassí de Sarah Everad, havia sigut condemnat a cadena perpètua. Detingut i suspès per la Met, la publicitat del nou cas va portar una altra dotzena de dones a denunciar Carrick. El desembre del 2022 es va declarar culpable de 43 delictes en el tribunal de l’Old Bailey. Va ser llavors quan la policia va deixar de pagar-li el sou. El gener d’aquest any va admetre sis càrrecs més. La pena de presó amb què serà castigat s’anunciarà al febrer.

 Abusos i misogínia

¿Com un violador i agressor va poder continuar a Scotland Yard durant més de 20 anys, malgrat denúncies d’abusos i misogínia? El cap de la Met, Mark Rowley, ha demanat perdó a les víctimes i ha anunciat la revisió de tots els expedients dels 45.000 oficials i personal al seu càrrec, a la recerca d’ofenses prèvies que no s’hagin tingut en consideració.