Misogínia sistèmica

Un informe revela que més de 1.500 policies anglesos han sigut acusats de violència contra dones en sis mesos

Dels agents assenyalats, les autoritats únicament n’han apartat 13

Un informe revela que més de 1.500 policies anglesos han sigut acusats de violència contra dones en sis mesos

HANNAH MCKAY / REUTERS

3
Es llegeix en minuts

Més de 1.500 policies han sigut acusats de delictes violents contra dones i nenes durant els últims sis mesos. Aquestes denúncies afecten el 0,7% del total de la policia a Anglaterra i Gal·les. Els casos van des d’atacs sexuals fins a l’ús d’excessiva força durant un arrest. De totes aquestes denúncies, només 13 agents van ser apartats de les seves funcions, segons dades publicades pel Consell Nacional de Caps de Policia (NPCC), l’organisme dins de la policia que s’encarrega de fixar la direcció de la policia i establir la relació entre el cos i la ciutadania.

El 55% dels casos van ser denúncies per mala conducta presentades per companys dins de la policia, o bé com a víctimes o bé com a testimonis. Mentre que el 45% restant van ser denúncies realitzades pels ciutadans. De les denúncies de col·legues, la meitat van ser per incidents fora de l’horari de feina i el 38% per algun tipus d’abús sexual. De les denúncies del públic, dos terços es referien a l’ús de la força quan els van arrestar o van emmanillar, mentre que la resta eren per assetjament i abusos amb finalitats sexuals.

La vicecap de policia i directora d’NPCC, Maggie Blyth, va qualificar les dades de «pertorbadores», en declaracions a la BBC. «Necessitem investigacions realment sòlides per portar endavant i suspendre qualsevol que creguem que està treballant en la nostra organització i que no hauria de fer-ho o que hagi sigut declarat culpable d’acusacions relacionades amb la violència contra les dones i les nenes», va dir. «No podem ser tan complaents», va sentenciar.

Violador en sèrie

Aquestes dades apareixen després de la convulsió provocada dels casos dels agents David Carrick, violador en sèrie empresonat per delictes sexuals violents i degradants contra una dotzena de dones durant dues dècades, i Wayne Couzens, que compleix cadena perpètua per haver segrestat, violat i assassinat Sarah Everard. Aquest assassinat perpetrat fa dos anys va provocar nombroses protestes contra la policia per part de dones que se sentien insegures als carrers.

Durant els judicis es va saber que tots dos agents acumulaven denúncies tant per mala conducta dins del cos de policia com per abusos sexuals fora de la feina, en el cas de Carrick, o escàndol públic, en el cas de Couzens. Totes les denúncies van ser desestimades i en cap moment els agents van ser advertits o suspesos de les seves funcions. Aquells casos van acabar amb la cap de la Policia Metropolitana de Londres, Cressida Dick, que va ser forçada a dimitir per l’alcalde de Londres.

Investigació interna

Notícies relacionades

Després del rebuig popular provocat pels casos de Couzens i Carrick, es va iniciar una investigació interna en la policia, que va concloure que hi havia un racisme i una misogínia sistèmica en aquell cas a Scotland Yard, la policia de Londres. Van trobar també més de 1.000 casos d’agents acusats de violència domèstica o abusos sexuals que continuaven patrullant els carrers. El nou cap de la policia va dir que s’havia de canviar la percepció de la policia. Ara es publiquen aquestes dades que indueixen a pensar que res ha canviat.

Farah Nazeer, la directora executiva de Women’s Aid, que és una organització que es dedica a vetllar per les dones víctimes de la violència domèstica, va dir que les estadístiques revelaven «la sorprenent escala de violència contra les dones i les nenes» i que tenien «implicacions profundament preocupants per als ja baixos nivells de confiança de les dones en el sistema de justícia penal». Per la seva banda, Blyth va expressar la necessitat de recuperar la confiança dels ciutadans i en particular de les dones en la policia.