Escòcia

Detingut el marit de Nicola Sturgeon en una investigació sobre les finances de l’SNP

Peter Murrell, exdirector executiu, podria haver desviat fons del partit de la ministra principal, que va dimitir el febrer passat

Detingut el marit de Nicola Sturgeon en una investigació sobre les finances de l’SNP

Andy Buchanan

3
Es llegeix en minuts

La detenció de Peter Murrell, l’exdirector executiu del Partit Nacional Escocès (SNP), per un presumpte cas de corrupció amenaça de ser un llast per a la reputació de la formació independentista. La policia es va limitar a dir, en un comunicat, que «un home de 58 anys ha sigut arrestat com a sospitós en relació amb la investigació en curs sobre el finançament i les finances del Partit Nacional Escocès». Murrell ha sigut posat en llibertat cap a les 21 de la nit, hora espanyola.

Aquest dimarts hi havia una carpa blanca i blava a la porta de la casa de Nicola Sturgeon i Peter Murrell a Glasgow. Murrell, de 58 anys, està casat amb Nicola Sturgeon, de 52, l’exministra principal escocesa, des de fa 13 anys. També hi havia quatre furgonetes policials a la porta del quarter general de l’SNP a Edimburg. «L’home està sota custòdia i està sent interrogat per detectius de la policia d’Escòcia –prossegueix el comunicat–. Els oficials també estan fent registres a diferents adreces com a part de lés actuacions.

La investigació va ser sol·licitada per la fiscalia el 2021. Estan investigant on van anar a parar les donacions que va rebre el partit entre el 2017 i el 2020 per convocar un segon referèndum d’independència i la campanya pertinent. Les donacions superaven les 600.000 lliures (685.000 euros). Presumptament aquests diners haurien sigut malversats. S’ha filtrat que la policia està preguntant per 80.000 lliures (91.400 euros) que haurien sigut destinades a vehicles oficials i per un crèdit de 107.000 lliures (122.000 euros) que hauria demanat Murrell per al partit sense declarar-ho a la Comissió Electoral, com es requereix.

Investigació policial

Peter Murrell va ser el director executiu de l’SNP des de 1999. Nicola Sturgeon, líder del partit i ministra principal escocesa des del 2014. Sturgeon va dimitir de forma totalment inesperada el 15 de febrer passat. La seva dimissió va arribnar després de la divisió que va provocar en el seu partit la polèmica llei trans, que rebaixava als 16 anys l’edat poder demanar el canvi de la identitat sexual i eliminava els requisits mèdics. Es va produir després que el Tribunal Suprem conclogués que el Parlament d’Edimburg no té potestat per convocar un referèndum d’independència sense el consentiment de Londres. 

I enmig de la investigació policial per la malversació dels fons independentistes que amenaçaven d’esquitxar-la. Quan Sturgeon va ser preguntada per la influència de la investigació en la decisió de la seva renúncia, va respondre que cap, que l’únic motiu de la seva decisió, que tenia lloc a mitja legislatura i amb majoria al Parlament, era el cansament físic i mental. Les seves explicacions no van convèncer ningú.

Notícies relacionades

Es van convocar unes primàries del partit que van acabar amb l’elecció, la setmana passada, de Humza Yousaf com a nou líder de l’SNP i ministre principal. Enmig de les primàries, va dimitir Murrell per haver amagat la pèrdua de més de 30.000 afiliats del partit durant els últims anys. La nova consulta sobiranista convocada per al 19 d’octubre del 2023 va ser cancel·lada per la mateixa Sturgeon al desembre després de la decisió del Suprem. 

El suport a la independència ha caigut del 55% a què es va arribar el 2021, amb Johnson en el poder a Londres, al 45% actual, el mateix percentatge que hi havia el 2014, quan es va celebrar el referèndum d’independència. No se sap quin serà el pròxim pas dels independentistes a Escòcia. La detenció de Murrell, els registres a casa seva i a la seu del partit i l’ombra de corrupció no fan més que enfosquir la reputació de l’SNP i perjudiquen el moviment independentista escocès.