Lideratges europeus

Humza Yousaf, elegit nou ministre principal d’Escòcia

El nou màxim responsable del Govern escocès és també el primer musulmà a assumir les regnes del Partit Nacional Escocès (SNP)

Humza Yousaf, elegit nou ministre principal d’Escòcia

ROBERT PERRY / EFE

3
Es llegeix en minuts

Humza Yousaf ha sigut elegit pels militants del Partit Nacional Escocès (SNP) com a nou líder, i substitueix així Nicola Sturgeon, que fa una mica més d’un mes va anunciar de manera sorprenent la seva dimissió com a ministra principal d’Escòcia. Humza Yousaf és el primer musulmà a assumir el càrrec de ministre principal d’Escòcia i nou líder de l’SNP. Natural de Glasgow, de mare kenyana i pare pakistanès –tots dos arribats el 1960 al Regne Unit–, als 37 anys Humza Yousaf relleva Sturgeon per al més alt càrrec polític d’Escòcia. Fins ara ministre de Aanitat escocès, Yousaf és vist com un polític progressista que ha vençut les altres dues aspirants, Kate Forbes i Ash Regan, per al lloc de cap de l’Executiu escocès.

En una formació de centreesquerra «Yousaf liderarà i inspirarà les persones de tota la nació a votar per la independència», va dir a Efe el seu director de campanya i ministre regional de Cultura, Neil Gray. Admirador de la tasca de Sturgeon durant els seus més de vuit anys de mandat, Yousaf està compromès a prosseguir la seva política social que tants èxits ha obtingut per a la formació, amb per exemple ajuts econòmics a pares recents per facilitar el seu retorn al mercat laboral. Malgrat el treball al capdavant de Sanitat en plena postpandèmia, «en cada moment que pot posa la seva família primer, les seves dues filles i dona», ja que «és un home de família», va declarar a Efe el seu director de comunicació, Jack Middleton. Les seves filles són una motivació política, ja que «vol donar a cada nen a Escòcia les mateixes oportunitats» que tenen elles, va expressar Middleton.

«Vol construir una Escòcia que sigui justa i progressista, en la qual tot nen pugui créixer i tenir les millors oportunitats en la vida», va finalitzar. Malgrat tot, la seva gestió al capdavant de la cartera de Sanitat ha sigut molt criticada pels seus contrincants i l’oposició, que en poden fer el centre dels seus atacs. El 62% reprova la seva gestió del servei d’emergències mèdiques i el 40% de la població no el veu «competent», segons una enquesta de la casa YouGov.

Conviccions religioses

Notícies relacionades

Igual com la seva màxima rival, Kate Forbes –seguidora d’una església evangèlica–, Yousaf està marcat per les seves profundes conviccions religioses i en aquests últims dies de campanya va començar el seu dejuni pel Ramadà. «La diferència entre ells és que per a ell (la fe) no és una barrera per crear aquesta Escòcia progressista», va destacar Middleton, davant els que dubten que sigui possible tenir una posició d’esquerres i tenir conviccions religioses. «A Humza no li importa l’orientació sexual, el reconeixement de gènere, el color de la pell... els teus drets no només seran tolerats, o augmentat, (sinó que) seran celebrats», va afegir. Aquestes conviccions «reflecteixen els valors progressistes de l’Escòcia del segle XXI», segons el parer del ministre regional de Constitució, Angus Robertson, rellevant dirigent de l’SNP, que el considera «un jugador d’equip».

Robertson és un de molts pesos pesants de la formació nacionalista que el recolzen i que podria tenir cabuda en el nou Executiu. Yousaf és descrit pel seu cap de campanya com un «líder fort i experimentat», capaç de «donar estabilitat i continuar amb la justícia, respecte i igualtat en el cor del Govern, així com unir el partit». El seu talent per a això resideix en el seu «do de gents» per implicar a tothom en un lideratge cooperatiu, en què en les assemblees regionals «cada membre tingui la seva paraula sobre el futur de la formació i com aconseguir la independència», va explicar Middleton. L’autodeterminació necessita «algú que construeixi ponts» i que mantingui «la majoria parlamentària proindependentista» per construir una «majoria consistent» davant la negativa de Londres, diu.