La xacra de les armes de foc als EUA

Una persona transgènere mata tres criatures de nou anys i tres adults en una escola cristiana de Nashville

Audrey Elizabeth Hale, de 28 anys i que s’identificava com a home, va utilitzar dos rifles d’assalt i una pistola abans de morir per trets de la policia

Va planejar detalladament l’atac al centre, en el qual va ser estudiant en algun moment, i va deixar un manifest el contingut del qual encara no es coneix

  • El governador de Tennessee va firmar totalment una llei vetant als menors trans l’accés a teràpies i cirurgia

Policía de Nashville

7
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El «només a Amèrica» té una dimensió esborronadora: la violència amb armes de foc que entra a tots els racons de la vida dels Estats Units, incloent-hi escoles bressol i escoles. A aquest atles de l’horror s’hi ha sumat aquest dilluns l’escola Covenant, un centre privat cristià integrat a una església presbiteriana del mateix nom de Nashville, Tennessee, on una persona transgènere de 28 anys, armada amb una pistola i dues armes semiautomàtiques, incloent-hi un rifle d’assalt, ha matat tres nens i tres adults abans de ser abatuda en un enfrontament amb la policia a l’interior de l’edifici.

La policia ha identificat la persona responsable d’aquest últim tiroteig massiu, el número 129 des de començament d’any als EUA segons les dades del Gun Violence Archive, com Audrey Elizabeth Hale, de 28 anys, que va estudiar en algun moment a l’escola Covenant, tot i que no s’ha informat encara de quin any o anys va ser.

Hi va haver informació confusa sobre la seva identitat. Inicialment es va dir que era dona «possiblement adolescent» i després es va corregir aquesta dada per informar que tenia 28 anys. En la seva segona compareixença davant la premsa, John Drake, el cap de la policia de Tennessee, va informar que Hale s’identificava com a transgènere. Tot i que el responsable policial va assenyalar que aquesta qüestió forma part de la investigació inicial, encara no han determinat «si de fet va jugar un paper en aquest incident».

El diari local ‘The Tennessean’ ha afirmat que Hale va néixer biològicament dona i s’identificava com a home trans. Una portaveu policial també va confirmar que a la seva pàgina de LinkedIn, on llistava que es dedicava a la il·lustració i al disseny gràfic, Hale feia servir pronoms masculins. De vegades utilitzava el nom Aiden, que estava inscrit en una de les armes utilitzades en el tiroteig. ‘The Daily Beast’, citant una font anònima pròxima a la família de Hale, assegura que va informar que «relativament fa poc va anunciar que era transgènere».

Ressentiment i un atac planificat

Hale havia redactat un manifest del contingut del qual no s’havia facilitat informació pública en el moment d’escriure aquestes línies. En unes declaracions a la cadena NBC aquest dilluns, Drake va assegurar que tenia «ressentiment per haver anat a l’escola», fundada i finançada per l’Església Presbiteriana Covenant. Aquesta, segons ha explicat ‘The New York Times’, és afiliada a l’Església Presbiteriana a Amèrica, una denominació teològica conservadora que es va escindir en els anys 70 de la principal església presbiteriana per discrepàncies en qüestions com l’ordenació de dones, a la qual s’oposa la branca escindida. En un informe del 2020 sobre gènere i sexualitat, l’Església Presbiteriana a Amèrica parlava del «pecat del desig i la conducta homosexual i transgènere».

Hale havia planificat l’atac amb l’escola com a objectiu específic, segons va explicar en una de les seves rodes de premsa Drake. Tant al seu cotxe com en un registre de casa seva, on era el seu pare, es van trobar més armes i altres materials que han sigut confiscats, incloent-hi mapes que incloïen un pla de l’escola i informació de vigilància, com la ubicació de càmeres de seguretat. Drake també va explicar que Hale va estudiar atacar un altre centre educatiu, però ho hauria descartat al detectar massa seguretat en aquesta segona escola. L’escola Covenant, al ser un centre privat dependent de la seva església, no tenia assignats agents de policia per a la seguretat.

Hale també va deixar escrits sobre l’incident i «com s’havia de desenvolupar tot» segons ha explicat Drake. Va actuar en solitari, no tenia antecedents penals i les autoritats inicialment tampoc tenien informació que hagués patit problemes mentals. La font anònima pròxima a la família a la qual fa referència ‘The Daily Beast’, assegura que tenia autisme però era «altament funcional».

Armes legals

Almenys dues de les armes que va utilitzar les va comprar legalment a la zona de Nashville.

L’atac va començar una mica abans de les 10.13 hores del matí, l’hora en què la policia local va rebre la primera trucada des de l’escola. Aquesta, situada a l’enclavament acomodat de Green Hills, al sud de Nashville, va obrir les seves portes el 2001 i tenia uns 200 alumnes repartits en classes que van de preescolar a sisè grau (11-12 anys). Els tres menors assassinats, identificats per la policia com a Evelyn Dieckhaus, Hallie Scruggs i William Kinney, tenien 9 anys. Scruggs era la filla del pastor presbiterià de l’església.

L’escola, on la matrícula anual costa uns 16.000 dòlars anuals, també té uns 50 empleats, incloent-hi 33 professors i, segons la cadena local WTVF-TV, havia realitzat l’any passat un dels programes d’entrenament i preparació per a casos de tirotejos. Els adults morts pels trets de Hale són la directora del centre, Katherine Koonce, de 60 anys, i Cynthia Peak i Miike Hill, una professora suplent i un bidell de 61 anys.

Hale va arribar amb el seu cotxe a l’escola i va entrar per una porta lateral disparant per guanyar accés, com es veu en el vídeo amb imatges de les càmeres de seguretat que ha fet públic la policia.

Després d’accedir a l’edifici, va pujar a la segona planta i va anar disparant pel camí, segons van explicar les autoritats. Hale també va disparar des d’allà als cotxes de policia quan els agents van començar a arribar. Cinc dels agents van pujar a la segona planta i, després d’un intercanvi de trets amb Hale, dos d’ells la van abatre a trets, segons va explicar la policia en un comunicat. Havien passat 14 minuts des de la primera trucada d’emergència.

Drake, el cap de policia, va informar que Hale era «algú que portava abundants rondes de municions, estava preparat per a una confrontació amb les forces de l’ordre i preparat per causar més mal del que va aconseguir fer».

En el registre

Més crides a regulació d’armes

Tot i que la matança té alguns elements inusuals, des de l’autoria per part d’una persona transgènere fins que el tiroteig s’hagi produït en un centre privat, el que és comú és la indignació i el lament i la ràbia i la frustració que s’han fet habituals als EUA després d’aquests tirotejos massius, massa freqüents. Una de les primeres a reaccionar públicament amb aquests sentiments ha sigut la primera dama, Jill Biden, que ha mantingut la seva feina de professora fins i tot després d’arribar a la Casa Blanca. «Estic realment sense paraules», ha dit emocionada en un acte que tenia amb la Lliga de Ciutats. «Els nostres nens mereixen alguna cosa millor».

També des de la Casa Blanca la portaveu del president Joe Biden, Karine Jean-Pierre, ha recordat que el demòcrata va urgir en el seu discurs sobre l’estat de la Unió el febrer a aprovar legislació de control d’armes. «¿Quants nens més han de ser assassinats abans que els republicans al Congrés facin un pas endavant i actuïn per aprovar el veto a armes d’assalt, tancar forats en el sistema de comprovació d’antecedents o requerir l’emmagatzematge segur d’armes de foc?», ha plantejat Jean Pierre, llançant també un missatge: «prou».

Notícies relacionades

Després el mateix Biden ha renovat la crida a aprovar legislació per prohibir la venda a civils d’armes d’assalt. El president ha qualificat el que ha passat de «malaltís» i «esquinçador». «Hem de fer més», ha dit.

El congressista republicà Andy Oogles, elegit pel districte que inclou l’església i l’escola de Covenant, s’ha declarat «devastat per la tragèdia» i ha parlat d’un «acte sense sentit de violència». Molts han recuperat una foto que Oogles va penjar el 2021 a Facebook, en la qual tant ell com la seva dona i dos dels tres fills fotografiats davant l’arbre de Nadal portaven armes de foc.