Onada de restriccions
França prohibeix l’ús de TikTok entre els seus funcionaris
El veto de París va més enllà de la plataforma de vídeos xinesa i, segons AFP, també afectaria aplicacions d’oci com ara Netflix, Twitter i el joc Candy Crush
França també prohibeix l’ús de TikTok entre els seus funcionaris. El Govern francès ha anunciat aquest divendres que vetarà la instal·lació d’aplicacions «d’oci» als mòbils de treball dels 2,5 milions d’agents de la funció pública de l’Estat.
«Per garantir la ciberseguretat de les nostres administracions i funcionaris públics, el Govern ha decidit prohibir les aplicacions recreatives com TikTok als telèfons de treball dels empleats de l’Estat», ha tuitejat el ministre francès de la Funció Pública, Stanislas Guerini.
El vetoafecta directament la popular plataforma de vídeos, propietat de l’empresa xinesa ByteDance, amb seu a Pequín. Amb aquesta decisió, París segueix els passos de més d’una desena de països i institucions —entre els quals els Estats Units, el Regne Unit i la Comissió Europea— que també han limitat l’ús de TikTok per temor que la Xina pugui instrumentalitzar l’aplicació per espiar els seus rivals.
Pour garantir la cybersécurité de nos administrations et de nos agents publics, le @gouvernementFR a décidé d’interdire les applications récréatives comme TikTok, sur les téléphones professionnels des fonctionnaires d’État. @jnbarrot pic.twitter.com/avxtpKZ6uu
— Stanislas Guerini (@StanGuerini) 24 de marzo de 2023
Aquest temor, no contrastat, es deu a una llei xinesa del 2017 que obliga les empreses nacionals a entregar a les autoritats dades personals suposadament relacionades amb la seguretat nacional si aquestes ho sol·liciten. Just ahir, el director executiu de la companyia, Shou Zi Chew, va comparèixer davant del Congrés nord-americà per mirar de calmar una onada internacional de restriccions que no cessa.
Altres ‘apps’ afectades
No obstant, i tot i que no apareixen en el comunicat compartit, fonts «de l’entorn» del ministre han apuntat a l’agència AFP que el veto francès va molt més enllà i que també prohibiria l’ús d’altres ‘apps’ com les del gegant de l’‘streaming’ Netflix i Twitter, totes dues nord-americanes, i les de jocs com ara Candy Crush, de l’empresa anglosueca King. «Les aplicacions recreatives no presenten nivells suficients de ciberseguretat i protecció de dades per ser desplegades en equips administratius», ha dit el ministeri. París encara no hauria elaborat una llista uniforme d’aplicacions prohibides.
L’Executiu encapçalat per Emmanuel Macron ha notificat diferents ministeris d’una restricció «vinculant» que entra en vigor immediatament i que no afecta els dispositius electrònics personals dels funcionaris estatals. Els empleats públics que vulguin utilitzar algunes d’aquestes ‘apps’ vetades amb finalitats de comunicació institucional estaran obligats a sol·licitar el permís del seu ministeri. En cas d’incomplir-se aquesta prohibició, els funcionaris podran ser multats, tot i que encara no hi ha un sistema unificat que especifiqui l’import d’aquestes sancions.
Aquest mateix divendres, Pequín ha insistit que «mai ha exigit ni exigirà a empreses o particulars que recopilin o facilitin dades ubicades en un país estranger», segons paraules de Mao Ning, portaveu del Ministeri d’Afers Estrangers. Al novembre, TikTok va reconèixer que treballadors a la Xina i altres països poden accedir a les dades dels usuaris europeus, si bé aquest accés es limitaria a mantenir el bon funcionament de l’‘app’. Fa poc, també va reconèixer haver acomiadat un grup de treballadors que van espiar periodistes nord-americans per mirar de descobrir quines eren les fonts que els filtraven informació des de dins de la companyia.
- L’omeprazol, en el punt de mira de Salut per la seva mala utilització
- Aquell masclisme televisiu dels 90
- BCN concentra els pacients amb més de 10 fàrmacs al dia
- El carrer d’Urgell estarà tallat al trànsit un any per les obres de FGC
- El Port Olímpic obrirà concurs per adjudicar quatre restaurants buits
- Successos Cau el "gran banc clandestí" de la màfia xinesa més activa a Catalunya: blanquejaven un milió d'euros setmanal
- Club Entendre + Animals i plantes Molsa, vesc i grèvol: tres plantes protegides per les quals et poden multar
- Assetjament i abús de poder #MeToo a la televisió: "L'últim peatge no el vaig passar"
- El pacte del PSOE i Junts sobre immigració s’encalla en els NIE
- El cas Begoña Gómez