Onada de restriccions

França prohibeix l’ús de TikTok entre els seus funcionaris

El veto de París va més enllà de la plataforma de vídeos xinesa i, segons AFP, també afectaria aplicacions d’oci com ara Netflix, Twitter i el joc Candy Crush

França prohibeix l’ús de TikTok entre els seus funcionaris
2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

França també prohibeix l’ús de TikTok entre els seus funcionaris. El Govern francès ha anunciat aquest divendres que vetarà la instal·lació d’aplicacions «d’oci» als mòbils de treball dels 2,5 milions d’agents de la funció pública de l’Estat.

«Per garantir la ciberseguretat de les nostres administracions i funcionaris públics, el Govern ha decidit prohibir les aplicacions recreatives com TikTok als telèfons de treball dels empleats de l’Estat», ha tuitejat el ministre francès de la Funció Pública, Stanislas Guerini.

El vetoafecta directament la popular plataforma de vídeos, propietat de l’empresa xinesa ByteDance, amb seu a Pequín. Amb aquesta decisió, París segueix els passos de més d’una desena de països i institucions —entre els quals els Estats Units, el Regne Unit i la Comissió Europea— que també han limitat l’ús de TikTok per temor que la Xina pugui instrumentalitzar l’aplicació per espiar els seus rivals.

Aquest temor, no contrastat, es deu a una llei xinesa del 2017 que obliga les empreses nacionals a entregar a les autoritats dades personals suposadament relacionades amb la seguretat nacional si aquestes ho sol·liciten. Just ahir, el director executiu de la companyia, Shou Zi Chew, va comparèixer davant del Congrés nord-americà per mirar de calmar una onada internacional de restriccions que no cessa.

Altres ‘apps’ afectades

No obstant, i tot i que no apareixen en el comunicat compartit, fonts «de l’entorn» del ministre han apuntat a l’agència AFP que el veto francès va molt més enllà i que també prohibiria l’ús d’altres ‘apps’ com les del gegant de l’‘streaming’ Netflix i Twitter, totes dues nord-americanes, i les de jocs com ara Candy Crush, de l’empresa anglosueca King. «Les aplicacions recreatives no presenten nivells suficients de ciberseguretat i protecció de dades per ser desplegades en equips administratius», ha dit el ministeri. París encara no hauria elaborat una llista uniforme d’aplicacions prohibides.

Notícies relacionades

L’Executiu encapçalat per Emmanuel Macron ha notificat diferents ministeris d’una restricció «vinculant» que entra en vigor immediatament i que no afecta els dispositius electrònics personals dels funcionaris estatals. Els empleats públics que vulguin utilitzar algunes d’aquestes ‘apps’ vetades amb finalitats de comunicació institucional estaran obligats a sol·licitar el permís del seu ministeri. En cas d’incomplir-se aquesta prohibició, els funcionaris podran ser multats, tot i que encara no hi ha un sistema unificat que especifiqui l’import d’aquestes sancions.

Aquest mateix divendres, Pequín ha insistit que «mai ha exigit ni exigirà a empreses o particulars que recopilin o facilitin dades ubicades en un país estranger», segons paraules de Mao Ning, portaveu del Ministeri d’Afers Estrangers. Al novembre, TikTok va reconèixer que treballadors a la Xina i altres països poden accedir a les dades dels usuaris europeus, si bé aquest accés es limitaria a mantenir el bon funcionament de l’‘app’. Fa poc, també va reconèixer haver acomiadat un grup de treballadors que van espiar periodistes nord-americans per mirar de descobrir quines eren les fonts que els filtraven informació des de dins de la companyia.