Sombra de sospita

Els Estats Units investiguen el propietari de TikTok per l’espionatge a periodistes

La companyia xinesa ByteDance, matriu de la plataforma de vídeos, va expulsar els empleats que van vigilar els mòbils de reporters nord-americans

undefined54384303 in this photo illustration  the social media application log200806203737

undefined54384303 in this photo illustration the social media application log200806203737 / OLIVIER DOULIERY

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Departament de Justícia dels Estats Units està investigant ByteDance, l’empresa xinesa propietària de TikTok, pel possible espionatge de ciutadans nord-americans, entre els quals periodistes, segons han confirmat fonts internes a la revista Forbes.

La investigació es va obrir a finals de l’any passat i sembla estar vinculada a l’admissió que la companyia va fer el desembre, quan va confessar que alguns dels seus empleats van utilitzar indegudament el seu accés a les dades dels usuaris per vigilar dos reporters de Forbes que es dediquen a informar de la popular plataforma de vídeos. Amb aquest rastreig, miraven de descobrir qui els filtrava informació i documents confidencials des de dins de l’empresa. Després de destapar-se l’escàndol, ByteDance va acomiadar-ne els responsables.

L’FBI i la Fiscalia del Districte Est de Virgínia també participen en una investigació penal federal que arriba en un moment crític per a TikTok. Aquesta mateixa setmana, la Casa Blanca va endurir la seva postura a l’exigir als propietaris xinesos de ByteDance que venguin la seva participació a la companyia i va amenaçar d’impulsar una prohibició total de l’aplicació si no ho feien. El Congrés nord-americà ja està tramitant un veto a l’‘app’.

Aquesta demanda respon a les sospites de Washington, que tem que les dades dels usuaris de TikTok puguin acabar en mans del Govern de Xi Jinping. Dos dels empleats implicats en aquesta violació de la privacitat dels usuaris operaven des de la Xina.

Onada de restriccions

Notícies relacionades

Tot i que no està provada, la teoria que TikTok és un cavall de Troia de Pequín per recopilar informació i soscavar les institucions democràtiques dels seus països enemics ha calat entre els aliats dels EUA. En les últimes setmanes, països com el Canadà, el Regne Unit, Nova Zelanda i Bèlgica i la Comissió Europea han prohibit als seus funcionaris utilitzar la plataforma des dels seus mòbils governamentals, restricció que ja aplicaven abans més d’una dotzena d’estats nord-americans. Espanya encara no ha optat per aquest camí.

«Hem condemnat enèrgicament les accions de les persones implicades, que ja no treballen a ByteDance. La nostra investigació interna segueix en curs i cooperarem amb qualsevol investigació oficial que se’ns presenti», ha declarat Jennifer Banks, portaveu de la companyia xinesa.