Batalla entre Washington i Pequín

TikTok promet als Estats Units mantenir les dades dels usuaris lluny de la Xina

El director executiu de la plataforma de vídeos, Shou Zi Chew, ha comparegut aquesta tarda davant el Congrés en plena tensió per les restriccions de l’‘app’ i el temor que serveixi per a l’espionatge

  • MULTIMÈDIA | TikTok: ¿per què la xarxa social xinesa inquieta tant els EUA?

TikTok promet als Estats Units mantenir les dades dels usuaris lluny de la Xina

Jim Watson (AFP)

4
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

TikTok és l’aplicació més popular del món i la més odiada a Washington. Aquesta tarda, el seu conseller delegat, Shou Zi Chew, ha comparegut davant del Congrés dels Estats Units per mirar de garantir la supervivència de la plataforma de vídeos al país i apaivagar l’onada de restriccions imposada per temor que serveixi com a mecanisme d’espionatge al servei de la Xina.

Enmig d’un ambient hostil en el qual s’ha acusat reiteradament TikTok d’«amenaçar la seguretat nacional», el seu principal directiu ha promès als legisladors nord-americans que protegirà les dades dels més de 150 milions d’usuaris que hi ha al país davant possibles ingerències governamentals i que no cauran en mans estrangeres. «TikTok continuarà sent una plataforma per a la lliure expressió i no serà manipulada per cap Govern», ha assegurat Chew en compareixença davant la Comissió d’Energia i Comerç de la Cambra de Representants.

El capitost de TikTok també ha advertit als congressistes que vetar l’aplicació seria perjudicial per a l’economia nacional. «Hi ha prop de cinc milions de negocis nord-americans, la majoria petits, que la utilitzen per buscar clients i impulsar el seu creixement», ha apuntat. Fora del Congrés un petit grup de persones protestaven contra un veto cada dia més possible.

Temor de l’espionatge

TikTok és propietat del gegant xinès ByteDance, que té seu a Pequín. En els dos últims anys la plataforma s’ha consagrat com la més popular del món, però el seu creixent ús ha inquietat especialment els EUA, el seu principal mercat mundial. Tot i que les dades dels usuaris nord-americans s’emmagatzemen a servidors de la companyia Oracle a Virgínia, Washington ha insistit que el règim de Xi Jinping hi podria accedir. «Hem construït un tallafoc que protegeix les dades nord-americanes», ha respost Chew.

Tot i així, el Departament de Justícia està investigat a ByteDance pel possible espionatge de ciutadans nord-americans, entre ells, periodistes, a les dades dels quals sembla que van accedir empleats ubicats a la Xina. «Condemnem aquestes accions, prenem represàlies contra aquests treballadors i hem pres mesures perquè no torni a passar», ha apuntat el directiu. «S’han publicat informacions periodístiques que no són exactes i que es basen en especulacions».

Els legisladors també han alertat que Pequín podria influir en el contingut que TikTok mostra als nord-americans, des de la promoció de «propaganda comunista», «suïcidi» o «trastorns alimentaris» fins a reptes perillosos per a la salut física i mental dels menors. Aquesta presumpta recomanació de vídeos serviria per «manipular» l’audiència.

Onada de prohibicions

Les dues acusacions no han sigut provades, però això no ha evitat que la Casa Blanca acceleri les restriccions contra TikTok. Ja el 2020, el llavors president, Donald Trump, va amenaçar de prohibir TikTok si no venia el seu negoci a l’empresa nord-americana Oracle. No va prosperar. Ara, és Joe Biden el que ha repetit aquesta amenaça exigint als amos xinesos de ByteDance vendre les accions de l’empresa que van construir. Alertats per l’FBI, almenys 22 estats han prohibit la descàrrega de l’‘app’ a dispositius electrònics oficials, un veto al qual també s’ha apuntat el Govern federal i que s’ha convertit en un dels pocs temes que uneixen els demòcrates i els republicans. Alguns, com la presidenta de la comissió, la republicana Cathy McMorris, demanen fins i tot una prohibició total de l’‘app’.

Amb la soga al coll, les promeses de Chew tenen per objectiu rebaixar aquesta tensió i arribar a un acord amb Washington que permeti a TikTok continuar operant al país mantenint la seva actual estructura. ByteDance ha declarat que el 60% de les seves accions són propietat d’inversors internacionals. Entre aquests destaquen el banc d’inversió més gran del món, Goldman Sachs; la multinacional financera Morgan Stanley, i la firma de capital de risc Sequoia Capital, totes nord-americans. El 40% restant es divideix en dues meitats: un 20% està en mans dels empleats i un altre 20% en les dels seus fundadors, de nacionalitat xinesa i amb més pes de vot que els altres accionistes. «Tres dels cinc membres de la junta són nord-americans», ha assegurat Chew.

Calmar Washington

Per calmar els legisladors als EUA, TikTok va impulsar l’anomenat Projecte Texas. Aquest pla, al qual han destinat 1,5 milions de dòlars, té per objectiu millorar la protecció de les dades dels usuaris i portar a terme una ofensiva de relacions públiques per convèncer reguladors, acadèmics i altres experts d’aquest reforç de la privacitat. L’any passat es va iniciar la migració de les dades nord-americanes a servidors d’Oracle en comptes dels propis.

Notícies relacionades

Ara, el pla també preveu crear una empresa subsidiària dedicada a vetllar per la seguretat de les dades, que serà dirigida per càrrecs consensuats amb el Govern. «Això elimina la preocupació que les dades de TikTok poden caure en mans del Govern xinès i és molt més del que han fet altres companyies tecnològiques», ha etzibat Chew.

Qualsevol intent de prohibir TikTok als EUA podria enfrontar-se a obstacles legals. I és que la Unió Nord-Americana per les Llibertats Civils ha afirmat que una prohibició total de l’‘app’ xinesa violaria el dret a la llibertat d’expressió consagrat en la primera esmena de la Constitució. També podria suposar riscos polítics, ja que la plataforma és especialment popular entre la base més jove de votants demòcrates i el novembre del 2024 el país celebra unes eleccions presidencials en les quals Biden es juga la seva reelecció.