Estira-i-arronsa entre Washington i Pequín

Els Estats Units amenacen de prohibir TikTok si els propietaris xinesos no venen les seves accions

Washington tem que la Xina utilitzi l’‘app’ per a l’espionatge i vol forçar els inversors xinesos del gegant ByteDance a desprendre’s de la seva participació

FILE PHOTO: China and U.S. flags are seen near a TikTok logo in this illustration picture taken July 16, 2020. REUTERS/Florence Lo/Illustration/File Photo

FILE PHOTO: China and U.S. flags are seen near a TikTok logo in this illustration picture taken July 16, 2020. REUTERS/Florence Lo/Illustration/File Photo / Florence Lo (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern dels Estats Units prohibirà TikTok si els accionistes xinesos de la seva empresa propietària, el gegant tecnològic ByteDance, no es desprenen de les seves accions. Persones familiaritzades amb l’assumpte han filtrat a ‘The Wall Street Journal’ un canvi de política amb què l’Administració del president Joe Biden busca resoldre les sospites que la Xina està utilitzant la popular aplicació de vídeos per espiar els seus rivals.

Fa dos anys que la companyia xinesa negocia amb Washington per trobar vies que calmin els dubtes nord-americans sobre la protecció de les dades dels més de 100 milions dels seus ciutadans que utilitzen TikTok. Aquests temors, encara no provats, han fet que la Casa Blanca i molts estats del país vetessin l’‘app’ entre els seus funcionaris. El Canadà i la Unió Europea (UE) han seguit els mateixos passos i el Regne Unit podria fer-ho pròximament, si bé Espanya ha optat per no aplicar aquesta restricció.

El Comitè d’Inversions Estrangeres als EUA, el grup que supervisa els riscos per a la seguretat nacional que poden suposar les inversions d’actors de fora del país, va ser el que va sol·licitar al Govern nord-americà que exigís una venda forçosa de les seves accions als inversors xinesos de ByteDance, segons ‘The Wall Street Journal’.

Els accionistes de ByteDance

El gegant tecnològic xinès ha confirmat que un 60% de les seves accions estan en mans d’inversors globals, entre els quals destaquen el banc d’inversió més gran del món, Goldman Sachs; la multinacional financera Morgan Stanley, i la firma de capital de risc Sequoia Capital, tots nord-americans.

El 40% restant de les accions es divideix en dues parts. Un 20% es reparteix entre els empleats i l’altre 20% pertany als seus fundadors, els xinesos Zhang Yiming o Liang Rubo, entre d’altres. Els fundadors, això sí, tenen un dret a vot superior al dels altres accionistes, com és habitual a les grans companyies tecnològiques.

«No solucionarà el problema»

TikTok ha lamentat en un comunicat l’última exigència de Washington. «Si l’objectiu és protegir la seguretat nacional, la divisió d’accions no soluciona el problema; un canvi en la propietat (de l’aplicació) no imposaria cap nova restricció en l’accés o el flux de dades», ha assegurat la portaveu Brooke Oberwetter.

Notícies relacionades

L’aplicació assegura que la millor manera de resoldre les preocupacions nord-americanes és establir un sistema de protecció ubicat en aquest país. TikTok està adoptant aquesta mesura per apaivagar la creixent desconfiança dels reguladors en altres llocs. Sense anar més lluny, el 8 de març va anunciar que obriria dos nous centres de dades a la UE perquè totes les dades europees es gestionin al seu territori.

La decisió de Washington augura noves tensions amb Pequín. El director executiu de TikTok, Shou Zi Chew, compareixerà davant del Congrés dels EUA la setmana vinent per abordar les sospites sobre l’‘app’, un tema que ha unit els dos bàndols de l’espectre polític nord-americà.