Privacitat a la xarxa

TikTok començarà a emmagatzemar a Europa les dades d’usuaris europeus

La plataforma de vídeo obrirà dos centres de dades a Irlanda i Noruega en un intent per frenar l’onada de restriccions a l’‘app’ pel temor de les autoritats a l’espionatge de la Xina

TikTok començarà a emmagatzemar a Europa les dades d’usuaris europeus

RITCHIE B. TONGO / EFE

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

TikTok ha anunciat una bateria de mesures per reforçar la seva privacitat i mirar d’apaivagar la creixent desconfiança dels reguladors als dos costats de l’Atlàntic. La plataforma de vídeos propietat del gegant xinès ByteDance començarà a emmagatzemar localment les dades dels ciutadans europeus.

El Projecte Clover, com l’han anomenat, obrirà així dos nous centres de dades al territori de la Unió Europea (UE). Un serà a Dublín, Irlanda, on ja hi ha un centre similar i on la companyia té les seves oficines a Europa. L’altre es localitzarà a Noruega, més específicament a la regió d’Hamar. De moment es desconeix quina companyia gestionarà aquests centres, tot i que fonts de TikTok confirmen que es tractarà d’un proveïdor europeu.

Fins ara, les dades dels usuaris europeus s’han emmagatzemat en servidors als Estats Units amb còpies de seguretat a Singapur. El procés de migració cap a servidors europeus iniciat el 2021 s’estendrà fins a l’any que ve. Llavors, Europa serà la ubicació per defecte d’aquestes dades. Aquest canvi ha suposat una inversió anual total de 1.200 milions d’euros.

Onada de restriccions

El gest estratègic de TikTok respon a les creixents restriccions que s’han imposat sobre l’aplicació. El 23 de febrer, la Comissió Europea, el Parlament Europeu i el Consell Europeu van prohibir l’ús de l’‘app’ als mòbils del seu personal. A penes quatre dies després era el Govern del Canadà qui prenia aquesta mateixa decisió. Les dues mesures estaven precedides pel que ha passat als Estats Units, on s’ha prohibit l’ús de TikTok als dispositius de tota l’Administració federal així com a més de la meitat dels estats del país. Espanya encara no ha adoptat aquest camí.

En tots aquests casos, l’onada de prohibicions respon al temor de les autoritats, que creuen que TikTok podria servir per a l’espionatge de la Xina. Tot i que aquesta presumpta porta posterior encara no ha sigut demostrada, l’escàndol causat per la revelació que treballadors van utilitzar TikTok per vigilar periodistes de ‘Forbes’ no ha ajudat la companyia.

Notícies relacionades

Al novembre, TikTok va indicar que els seus treballadors en fins a 10 països podien gestionar dades dels usuaris europeus, un tracte que serviria per millorar l’experiència i funcionament de l’aplicació, una cosa habitual en altres plataformes. La companyia ha remarcat avui que reduirà la transferència de dades fora de la regió i l’accés dels empleats a aquestes dades. «Qualsevol accés a les dades no només complirà amb les lleis de protecció pertinents, sinó que també haurà de passar primer per aquestes passarel·les de seguretat i controls addicionals», diu el comunicat.

El canvi anunciat aquest dimarts afectarà els ciutadans de la UE, però també els del Regne Unit, Noruega, Islàndia i Liechtenstein. Més de 150 milions de persones en aquests països utilitzen TikTok cada mes.