Estats Units

Venen per 190 milions de dòlars en una subhasta l’icònic gratacel novaiorquès Flatiron

L’edifici, de 1902, necessita 100 milions per posar-lo a punt, segons estimacions de qui va quedar segon en la licitació

Venen per 190 milions de dòlars en una subhasta l’icònic gratacel novaiorquès Flatiron
2
Es llegeix en minuts

L’icònic edifici Flatiron de Nova York, situat al centre de Manhattan, va ser venut en una particular subhasta per 190 milions de dòlars, cosa que va posar fi a una disputa entre els seus propietaris, que l’havien mantingut buit durant quatre anys.

El comprador és Jacob Garlick, soci fundador d’Abraham Trust, un fons especialitzat en diferents operacions d’inversió, i que tot just acabar la venda va declarar a la televisió NY1: «Ha sigut un somni que he tingut durant tota la meva vida des que tenia 14 anys. La nostra missió serà respectar-ne per sempre la integritat», amb referència a la seva singularitat històrica i arquitectònica.

La subhasta va tenir només dos protagonistes: Garlick i un altre capitalista del sector immobiliari, Jeffrey Gural, de GFP Real Estate; segons la mateixa cadena, la licitació va durar 45 minuts, en els quals els dos magnats anaven apujant el preu de l’adversari de mig en mig milió.

Nombroses persones, tant del sector immobiliari com amants de l’arquitectura, van acudir a observar aquesta subhasta única, que havia sigut ordenada per un jutge per posar fi a una interminable disputa entre els seus copropietaris, que eren quatre companyies immobiliàries (GFP entre aquestes) i un empresari.

En qualsevol cas, les condicions de la subhasta són lleonines: si Garlick no posa divendres sobre la taula un 10% de preu, és a dir 19 milions, l’edifici passa al segon postor, i si aquest tampoc té aquesta quantitat, torna a subhastar-se.

Una icona de 1902

El Flatiron, construït el 1902 sobre una base triangular (a la confluència entre el carrer Broadway i la Cinquena Avinguda) i que lluu esvelt davant el parc Madison Square, ha estat buit des que el 2019 se’n va anar el seu últim inquilí, l’empresa McMillan Publishers, que n’ocupava les 21 plantes.

Notícies relacionades

No està clar el destí que el nou propietari donarà al gratacel, si serà un edifici d’oficines, com va ser la seva funció inicial, un hotel de luxe o un edifici d’apartaments de luxe.

El perdedor Gural, en una imitació de la famosa faula de la guineu i el raïm, va dir després de la subhasta: «Estic com al·lucinat, la veritat. Mai vaig pensar que algú licitaria tan alt per l’edifici. És un bonic immoble, però necessita 100 milions per posar-lo a punt, ara està bàsicament buit».