Visita el 30 i 31

El Govern confirma que Sánchez viatja la setmana que ve a la Xina per invitació de Xi Jinping

Bolaños assegura que es produeix a iniciativa xinesa i la vincula també a la presidència espanyola de la UE, en el segon trimestre de l’any

El Govern confirma que Sánchez viatja la setmana que ve a la Xina per invitació de Xi Jinping
2
Es llegeix en minuts
Marisol Hernández

El Govern ha confirmat la nit d’aquest dimecres que Pedro Sánchez viatjarà la setmana vinent a la Xina. Després que la informació fos avançada per ‘El País’, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ho ha ratificat en una entrevista a la SER. La visita es produeix després d’una invitació de Xi Jinping i serà els dies 30 i 31 de març. El moment del viatge és molt rellevant, quan el mandatari, que acaba de visitar a Moscou Vladímir Putin, està reforçant el seu paper de mediador en la guerra que Rússia ha llançat contra Ucraïna.

La Moncloa ja havia avançat que el president del Govern s’absentaria de la sessió de control de dimarts al Senat i de dimecres al Congrés amb l’explicació que tenia agenda internacional, però no havia revelat el seu destí. Bolaños ha vinculat aquesta visita al fet que «el pes que té Espanya i el pes que té el president Pedro Sánchez és indubtable al món». La Xina, ha remarcat, té un «paper clau» per la seva «possible mediació» en la guerra d’Ucraïna.

Ho ha relacionat també amb el fet que el nostre país ocupi el pròxim semestre la presidència de torn de la UE. És una visita «molt important», ha recalcat, que posa en valor «quin és el pes que té Espanya avui en les relacions internacionals». Bolaños ha explicat que el cap de l’Executiu donarà també al viatge una perspectiva econòmica comercial. «Serà també molt rellevant perquè també aprofitarà per reunir-se amb el fòrum Àsia Pacífic i pot tenir contactes amb altres mandataris i amb empreses espanyoles que tenen inversions a la Xina».

L’última trobada entre Sánchez i el president de la República Popular de la Xina va tenir lloc a la Cimera del G-20 el 15 de novembre de l’any passeu a Bali (Indonèsia). Allà els dos van mantenir una reunió bilateral en la qual van abordar la invasió russa d’Ucraïna i el seu impacte en l’economia mundial, i altres assumptes com les crisis alimentària i energètica i la necessitat de lluitar contra el canvi climàtic.

Notícies relacionades

Segons va informar la Moncloa, el cap de l’Executiu li va traslladar que Espanya, juntament amb la gran majoria de països, ha condemnat des del primer moment l’agressió de Rússia contra Ucraïna i que es va referir a aquest conflicte com «una amenaça per a la pau i l’estabilitat mundial que subverteix els principis de sobirania i integritat territorial que la Xina sempre ha defensat». A més li va demandar que utilitzés la seva influència per persuadir Putin que posi fi a la guerra. També, segons les mateixes fonts, es va abordar la futura presidència espanyola de la UE i Sánchez va remarcar el desig de continuar impulsant la cooperació entre Europa i la Xina en matèria comercial i d’inversió.

En la nota de premsa difosa pel Govern xinès es va destacar que 2023 era una data important per als dos països, perquè coincideix amb el mig segle de relacions diplomàtiques. «Espanya està disposada a promoure un desenvolupament més gran de l’Associació Estratègica Integral Espanya-Xina aprofitant el 50è aniversari de l’establiment de relacions diplomàtiques», assenyalaven.