Canvi administratiu

«‘Reich’ de porcs»: Indignació a Rússia davant la petició ucraïnesa de canviar de nom el país

Zelenski ha encarregat un estudi per canviar el nom de Rússia per Moscòvia

  • Tota la informació de la guerra d’Ucraïna, en directe

«‘Reich’ de porcs»: Indignació a Rússia davant la petició ucraïnesa de canviar de nom el país

PRESIDENCIA DE UCRANIA / EFE

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha encarregat estudiar una petició electrònica amb més de 25.000 firmes de suport que suggereix canviar oficialment el nom de Rússia per Moscòvia i substituir «rus» per «moscovita» i «Federació Russa» per «Federació de Moscou». L’autor de la petició afirma que «el nom històric de Rússia és Moscòvia», segons informa avui l’agència Unian. A Rússia, la notícia no ha provat bé.

L’expresident rus Dmitri Medvédev ha reaccionat aquest dissabte a la proposta aconsellant canviar el nom d’Ucraïna a «‘reich’ de porcs» seguidors del nacionalista ucraïnès i col·laboracionista nazi Stepan Bandera. «El suprem nazi de Kíiv ha encarregat estudiar el tema del canvi de nom de Rússia a Moscòvia. Doncs què hem de dir... ¿La nostra resposta? És clar que Jojliàndia no (apel·latiu pejoratiu dels ucraïnesos). I molt menys Malorrússia. Només Schweinisch Bandera-Reich (‘reich’ de porcs seguidors de Bandera)», va escriure a Telegram.

Sobre la petició ucraïnesa, l’autor assegura que el nom s’utilitzava a les llengües europees i en algunes d’asiàtiques. «En molts mapes històrics dels segles XVI a XIX que es van elaborar a Europa abans i després del canvi de nom de Gran Ducat de Moscou pel d’Imperi Rus, també figura aquest nom», indica la petició. L’autor assenyala, a més, que «Rússia existeix només des de fa 301 anys, des del 22 d’octubre de 1721, quan el tsar Pere I de Moscou va proclamar Imperi Rus el regne moscovita».

En canvi, des del costat rus recorden que Bandera, considerat per Kíiv un heroi nacional, va liderar durant la Segona Guerra Mundial un moviment nacionalista que va estar al darrere de l’assassinat d’uns 100.000 civils d’ètnia no ucraïnesa a Volínia i que va col·laborar amb les forces d’ocupació de l’Alemanya nazi, motiu pel qual és odiat tant a Polònia com a Rússia.

Estudi exhaustiu

Zelenski va indicar que «la qüestió plantejada en la petició requereix un examen exhaustiu, tant en el pla del context històric i cultural com tenint en compte les possibles conseqüències jurídiques internacionals».

Notícies relacionades

El president ucraïnès va afegir que ha encarregat al seu primer ministre, Denís Xmigal, resoldre aquesta qüestió amb les institucions científiques. La idea de canviar el nom de Federació Russa pel de Moscòvia no és nova a Ucraïna.

Ja el 2019, Nikita Poturaev, assessor polític de Zelenski, va fer una proposta en aquesta línia, i més tard el periodista Aider Mujdabaiev va afirmar que canviar el nom de Rússia pel de Moscòvia tindria fonaments històrics.