Guerra d’Ucraïna

Rússia llança una onada de bombardejos a Odessa, Khàrkiv i Kíiv

Els atacs aeris de l’exèrcit rus deixen sense llum el 15% dels ciutadans de la capital ucraïnesa

Rússia llança una onada de bombardejos a Odessa, Khàrkiv i Kíiv
2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Després de diverses setmanes de relativa calma lluny del front, Rússia va llançar la matinada passada un nou atac massiu sobre deu zones diferents d’Ucraïna, inclosos la capital, Kíiv, i dues grans urbs del país com Khàrkiv i Odessa, segons informen les autoritats ucraïneses.

L’atac, per al qual Rússia ha utilitzat desenes de míssils de creuer disparats des del Mar Negre, ha tingut per objectiu les infraestructures elèctriques.

A la capital ha deixat sense llum un 15% dels habitants, segons ha anunciat l’empresa elèctrica, i també ha provocat talls de llum a Odessa, al sud d’Ucraïna.

Alguns dels míssils també han arribat a zones residencials. «Al pati d’un edifici residencial hi ha cotxes incendiats. Dues persones estan ferides», va dir l’alcalde de Kíiv, Vitali Klitxkó, en el seu compte de Telegram.

«L’enemic ha llançat 15 atacs sobre la ciutat i la regió», va explicar per la seva banda a Telegram el governador de Khàrkiv, Oleg Cinegubov, que va afegir que els míssils han tingut per objectiu «infraestructures essencials».

El director de la companyia elèctrica Yasno, Serhiy Kovalenko, va anunciar que a causa de l’atac s’aplicaran talls programats d’emergència del subministrament d’electricitat de manera «preventiva».

Apagades periòdiques

Milions d’ucraïnesos han patit apagades periòdiques durant l’hivern com a conseqüència dels bombardejos russos.

Ucraïna ha millorat el seu nivell de protecció de les seves infraestructures bàsiques gràcies als sistemes antiaeris occidentals que ha rebut i havia aconseguit restablir per complet el subministrament de llum.

En aquest context i durant les últimes 24 hores les Forces Armades d’Ucraïna diuen haver repel·lit més de 110 atacs russos arreu del país i haver atacat 13 grups de militars enemics.

Malgrat que Rússia ha bombardejat diferents zones d’Ucraïna «els principals esforços de l’enemic continuen centrant-se a realitzar accions ofensives als fronts de Kupiansk, Liman, Bakhmut, Avdiivka i Xakhtarsk», a l’est del país, va explicar aquest dijous l’Estat Major General de les Forces Armades d’Ucraïna en el seu compte de Facebook.

Atacs a béns civils

Notícies relacionades

Segons l’informe castrense, «els russos continuen violant les normes del Dret Internacional Humanitari, realitzant atacs i bombardejos d’artilleria contra béns civils i cases, i mirant de destruir la infraestructura crítica del nostre país».

Només el dia d’ahir, les forces russes «van portar a terme 25 atacs aeris, dos atacs amb míssils, així com 32 atacs amb sistemes de míssils de llançament múltiple», va assenyalar l’Exèrcit ucraïnès.