El narcotràfic a l’Argentina

Messi tornarà a Rosario malgrat les amenaces

El fiscal Federico Rébola, a càrrec de la investigació, estima que «per ara res indica» que els dos joves que van atemptar contra el supermercat «volien amenaçar la família»

Messi tornarà a Rosario malgrat les amenaces
4
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Les amenaces mafioses perpetrades contra Leo Messi, així com els 14 trets contra el supermercat de la família de la seva dona, Antonela Roccuzzo, van tocar al problema de la violència a la ciutat de Rosario, el bressol del millor futbolista del món, a la província de Santa Fe, una dimensió global inusitada. Al seu torn, l’esquela i els impactes dels projectils es van incrustar en la disputa política entre el Govern i l’oposició, a vuit mesos de les eleccions generals.

L’atac contra Messi, convertit en emblema nacional després del mundial de Qatar, l’ha dotat d’un vessant polític que l’obligarà a calcular bé les seves paraules. De moment, el seu pare, Jorge Messi, va assegurar que el vincle de la família amb Rosario no es modificarà i prescindiran de custòdia policial. El capità del seleccionat argentí sol passar el Nadal i les festes de final d’any en una urbanització, lluny dels barris on xiulen les bales i es compten les morts entre bandes de narcos amb sorprenent naturalitat.

Els Messi van fer saber la seva sorpresa per l’esdevingut. Res es compara amb el torbament col·lectiu. El fiscal Federico Rébola, a càrrec de la investigació, estima que «per ara res indica» que els dos joves que van atemptar contra el supermercat «volien amenaçar la família». El «primer objectiu» de l’acció «va ser que se n’assabenti tothom». I ho van aconseguir, perquè «tothom» ja no només se circumscriu als de Rosario o els argentins.

Els trets van sonar a uns quatre quilòmetres del centre de la ciutat, on s’aixequen modernes torres davant el riu Paraná i abunden restaurants sofisticats. José Roccuzzo, el pare d’Antonela, es va assabentar durant el matí de dijous sobre el succeït en un dels locals de la seva cadena de supermercats. «Això no és per a nosaltres», asseguren que va dir, en un intent de transmetre tranquil·litat no només als empleats sinó al seu entorn més pròxim. Fonts d’intel·ligència citades pel diari La Nación no descarten que l’episodi estigués relacionat «amb una interna de les barres de Newells», ni més ni menys que el club on es va formar l’exjugador del Barcelona. «No és un missatge contra Messi, és un missatge contra (Pablo) Javkin», van afegir les fonts citades per aquesta publicació, en al·lusió a l’alcalde de Rosario.

Un atemptat que involucra Messi en un país on fa sis mesos va tenir lloc un intent de magnicidi contra la vicepresidenta Cristina Fernández de Kirchner, i la investigació del qual es troba empantanegada, troba el Govern sense paraules convincents. El president Alberto Fernández no va estar a l’altura de les circumstàncies. «Estem fent molt, però evidentment una mica més caldrà fer. El problema de la violència i del crim organitzat a Rosario és molt seriós», va dir.

La discussió política

Com era d’esperar, l’oposició de dretes, que espera tornar al poder al desembre, no només va intentar capitalitzar l’efecte de les 14 bales sinó les ensopegades retòriques de Fernández. La precandidata Patricia Bullrich, defensora de la mà dura, va dir que, en cas d’arribar a la presidència, involucrarà els militars en el combat contra les bandes de narcotraficants. «Pensar que alguns encara es neguen a fer-ho», va afegir, sobre els especialistes que adverteixen sobre els perills que l’Argentina repeteixi els errors que tan cars li han sortit a Mèxic. «No hi ha lloc per a solucions a mitges i respostes graduals. La lluita contra el narcotràfic ha de ser de cara i sense caserna. Hem d’utilitzar tots els mitjans de l’Estat per derrotar-los, incloent les Forces Armades. Assessors d’Horacio Rodríguez Larreta, l’alcalde de la ciutat de Buenos Aires i principal favorit a guanyar la primària de la dreta, s’inclina per una solució intermèdia que exclogui les institucions castrenses.

Fora de control

Notícies relacionades

Més enllà d’aquest debat, el recent episodi va posar en escena la dimensió d’un problema mirat de reüll. «La policia de Rosario va perdre per complet el control, tant legal com il·legal, de la circulació de persones i mercaderies al carrer», va dir l’exministre de Seguretat de Santa Fe, Marcelo Saín. Va assenyalar respecte a això que, en els judicis contra Los Monos i Alvarado, les dues bandes que dominen el territori a sang i foc, «es va mostrar com ells feien servir estructures policials» al punt de donar ordres als uniformats.

Els coneixedors del tema de les drogues afirmen que, de moment, l’Argentina es manté com un país de trànsit per a la cocaïna produïda a Bolívia, el Perú i Colòmbia que viatja cap a Europa i Àsia. I Rosario té el principal port del país. Els estupefaents viatgen a través del riu Paraná. Només entre les ciutats de Rosario i Santa Fe, separades per 173 quilòmetres, hi ha 28 ports privats i estatals.

Temes:

Argentina Messi