Guerra d’Ucraïna

La Xina: «El diàleg i les negociacions són l’única sortida viable a Ucraïna»

Multimèdia | Un any de guerra: així ha afectat Ucraïna, Rússia, Espanya i el món

El gegant asiàtic assegura que està disposat a tenir un «paper constructiu»

La Xina: «El diàleg i les negociacions són l’única sortida viable a Ucraïna»

ANTON NOVODEREZHKIN / SPUTNIK / AFP

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La cancelleria xinesa ha presentat avui un document en el qual explica en 12 punts la seva «postura per a una solució política a la crisi a Ucraïna» i en el qual emfatitza la necessitat del «diàleg i les negociacions» i el «respecte a la sobirania dels països». «El diàleg i les negociacions són l’única sortida viable per resoldre la crisi d’Ucraïna», assenyala el ministeri en un document publicat a la seva pàgina web, en el qual detalla alguns dels punts repetits per Pequín els últims mesos i on demana que la comunitat internacional «promogui converses de pau»

Així mateix, la cancelleria afirma que la Xina «està disposada a exercir un paper constructiu». «Els problemes complexos no tenen solucions simples», apunta el comunicat, que afegeix que els països han d’abandonar «la mentalitat de guerra freda» i l’«expansió de blocs militars», mentre demana la construcció d’una «arquitectura de seguretat europea equilibrada, eficaç i sostenible».

El document assegura que «no hi ha guanyadors en una guerra» i reclama un alto el foc i que totes les parts «mantinguin la moderació» per evitar que la situació «surti de control». Com ja declara des que va començar la invasió russa d’Ucraïna, de la qual es compleix avui un any, Pequín insisteix en la necessitat de respectar «la sobirania i la integritat territorial» i «les preocupacions legítimes de seguretat» de tots els països i insta a aconseguir que totes les parts «defensin conjuntament les normes bàsiques en què es basen les relacions internacionals».

A més, Pequín demana el cessament de les «sancions unilaterals», contra les quals ha mostrat la seva oposició des de l’inici del conflicte, perquè «no resol els problemes, a més de crear-ne altres de nous.»

El ministeri expressa la seva oposició a l’«ús o amenaça de l’ús d’armes nuclears» i avisa que «una guerra nuclear no s’ha de deslliurar i no es pot fer», i sol·licita «mantenir la seguretat de les centrals nuclears» a Ucraïna. Així mateix, la cancelleria indica que és necessari «resoldre la crisi humanitària» amb accions que «respectin els principis de neutralitat i imparcialitat», «garantir les exportacions de cereals» i «protegir civils i presoners de guerra», recolzant els «intercanvis de presoners» entre Kíiv i Moscou.

Pequín també demana protecció per a «l’estabilitat de les cadenes industrials i de subministrament» i reclama a totes les parts que «protegeixin l’ordre econòmic existent» i «s’oposin a la politització i la instrumentalització de l’economia mundial».

Notícies relacionades

Finalment, la Xina comunica la seva disposició a «oferir ajuda» en una «reconstrucció després de la guerra».

Des de l’esclat de la guerra a Ucraïna, la Xina ha mantingut una postura ambigua dins de la qual ha demanat respecte per a «la integritat territorial de tots els països», inclosa Ucraïna, i atenció per a les «legítimes preocupacions de tots els països», amb referència a Rússia. Només una setmana abans que esclatés la guerra, els presidents dels dos països, Xi Jinping i Vladímir Putin, es van comprometre a Pequín a una relació d’amistat «sense límits».