Devastació

MAPA | Aquesta és la zona de l’epicentre del terratrèmol de Turquia

  • L’epicentre s’ha situat al districte de Pazarcik, a la província turca de Kahramanmaras, a 60 quilomètres de la frontera siriana

MAPA | Aquesta és la zona de l’epicentre del terratrèmol de Turquia
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Centenars de persones han mort per un potent sisme de magnitud 7,8 que ha estremit el sud de Turquia, on ha deixat abundants danys que s’han estès a països de la regió, com Síria.

La tremolor s’ha sentit a les 4.17 (1.17 GMT) i ha tingut una profunditat de 17,9 quilòmetres, segons el Servei Geològic dels Estats Units (USGS).

Els morts s’han localitzat de moment al costat turc de la frontera i a regions de Síria controlades pel Govern de Damasc i de Bashar al-Assad, sobretot a les províncies d’Alep, Hama, Latakia i el Tartús, segons el govern sirià. 

El moviment tel·lúric s’ha sentit també al Líban i Xipre, segons periodistes d’AFP.

La província turca d’Adiyaman ha sigut la més afectada, amb desenes de morts i més d’un centenar d’edificis col·lapsats, segons ha revel·lat el govern local.

«Sentim veus aquí i allà. Pensem que potser moltes persones són entre la runa», ha declarat un rescatista a la província de Diyarbakir, segons una transmissió de la cadena NTV.

Un periodista d’AFP a Diyarbakir, una ciutat gran al sud-est de Turquia, ha observat el col·lapse d’un edifici, on els socorristes posteriorment han intentat treure persones de la runa.

L’epicentre s’ha situat al districte de Pazarcik, a la província turca de Kahramanmaras, a 60 quilòmetres de la frontera siriana.

L’AFAD ha assenyalat que la magnitud del sisme ha sigut de 7,4, mentre que l’USGS ha indicat que ha sigut de 7,8.

Buscant sobrevivents

Imatges de la televisió turca i xarxes socials han mostrat els rescatistes furgant entre la runa d’edificis ensorrats a la ciutat de Kahramanmaras i la veïna Gaziantep.

«Tots els nostres equips estan en alerta», ha declarat el ministre turc de l’Interior, Suleyman Soylu a la cadena Haberturk. Ha fet una crida a l’ajuda internacional.

Per l’hora que ha tingut lloc el sisme, de matinada, la majoria de la gent està dormint a casa seva, fet que podria augmentar el balanç de víctimes.

Algunes imatges han mostrat persones espantades en pijama sobre la neu mentre observaven com els rescatistes buscaven entre la runa de casa seva.

La televisió NTV ha indicat que hi havia edificis caiguts a les ciutats d’Adiyaman i Malatya.

CNN Turquia ha informat que el moviment tel·lúric s’ha sentit al llarg del centre del país i la capital Ankara.

Per la seva banda, la televisió estatal siriana ha informat del col·lapse d’un edifici a prop de Latakia, a la costa oest d’aquest país.

Mitjans progovernamentals han assenyalat que diversos edificis han col·lapsat parcialment a Hama, centre de Síria, on bombers i rescatistes intentaven treure sobrevivents de la runa.

Raed Ahmed, cap del Centre Nacional de Monitoratge Sísmic de Síria, ha dit a una ràdio oficial que aquest ha sigut «històricament el terratrèmol més gran registrat».

Turquia està situada en una de les zones sísmiques més actives del món.

L’agost del 1999, un terratrèmol de magnitud 7,4 va sacsejar el nord-oest del país i va deixar 17.000 morts.

Fa temps que experts adverteixen que un sisme de gran magnitud podria devastar Istanbul, que ha permès construccions generalitzades sense precaucions.

Notícies relacionades

Un terratrèmol de magnitud 6,8 va sacsejar Elazig el gener del 2020 i va matar més de 40 persones.

I l’octubre d’aquell mateix any, un altre de magnitud 7,0 va sacsejar el mar Egeu i va causar 114 morts i més de 1.000 ferits.