Catàstrofe

Almenys 3.600 morts en un terratrèmol de 7,8 a Turquia i Síria

El sisme, amb epicentre a prop del nord de Síria, ha deixat morts als dos costats de la frontera, i s’ha pogut notar també al Líban

  • Terratrèmol de Turquia i Síria, en DIRECTE: última hora

  • Multimèdia | Terratrèmol a Turquia i Síria: ¿per què sempre tremola aquella zona?

UMIT BEKTAS/REUTERS

5
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Almenys 3.600 persones han mort a Turquia i Síria per un terratrèmol de 7,8 graus de magnitud aquest dilluns a la matinada amb l’epicentre a prop de la ciutat de Kahramanmaras, al sud-est de Turquia i a pocs quilòmetres de la frontera amb Síria. A les 11.24 hores, el Servei Geològic dels Estats Units (USGS, per les seves sigles en anglès) ha informat d’un nou sisme de 7,6 graus a la mateixa zona. Les tremolors de menor intensitat s’han repetit durant tot el dia.

«Ha sigut com l’apocalipsi», explicava Melissa a l’AFP. La periodista, que es trobava a casa seva a la regió de Kahramanmaras, ha assegurat que mai havien viscut una cosa així malgrat saber que la regió «acostuma a patir sismes». «Estava molt espantada, pensava que no pararia mai. Vaig agafar algunes coses per al meu fill d’un any i vaig sortir de l’edifici», ha explicat aquest matí Meryem a Reuters.

Segons les dades facilitades per les autoritats dels dos països i els ‘cascos blancs’ que atenen en zones opositores sirianes la xifra de morts s’ha incrementat a almenys els 3.600 morts, si bé es tem que la xifra pugui augmentar en les pròximes hores a causa que milers de persones han resultat ferides i que moltes continuen encara atrapades entre la runa. L’últim balanç oficial de l’agència de gestió de catàstrofes parla d’almenys 3.600 persones mortes i 13.000 de ferides.

A Síria el sisme va causar almenys 1.293 morts i més de 2.400 ferits. El Ministeri de Salut sirià va informar de 593 persones mortes i 1.403 ferits. Les xifres no faran més que augmentar: «Antioquia ja no existeix. Ja no hi és. S’ha acabat», explicava a aquest diari un home que ha aconseguit escapar amb la seva família d’aquesta ciutat, una de les més afectades pel terratrèmol.

L’Autoritat de Gestió de Desastres i Emergències (AFAD) calcula que més de 5.000 edificis han quedat completament destruïts, principalment com a conseqüència del terratrèmol de 7,8 que va sacsejar el país de matinada i d’un posterior sisme, ja al migdia, que va arribar a la magnitud 7,6 en l’escala de Richter. El president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha assenyalat que el succés és «el desastre més gran des del terratrèmol del 1939», que va deixar més de 30.000 morts. Les autoritats estimen que s’han registrat més d’un centenar de rèpliques del primer gran sisme.

El de més magnitud que es recorda al país anatoli, tanmateix, va ser el del 1999 –aquest, pròxim a Istanbul, va ser de 7,6 i va deixar més de 17.000 morts–. L’actual ha afectat, a Turquia, les ciutats d’Adana, Antioquia, Kilis, Gaziantep, Malatya i Diyarbakir, a més de Kahramanmaras. 

«Els nostres equips de recerca i rescat han sigut enviats immediatament cap a les regions afectades pel terratrèmol. El nostre Ministeri de l’Interior, serveis d’emergències i governadors estan treballant ràpidament», ha dit a les xarxes socials aquesta matinada el president turc, Recep Tayyip Erdogan. «Vaig poder salvar tres persones amb vida. Però també he portat diversos cossos sense vida. No puc tornar a casa. Em quedo per si em necessiten», va dir a l’AFP Halis Aktemur, un obrer de 35 anys que va venir a oferir la seva ajuda als equips de rescat que treballaven a les ruïnes d’un edifici a Diyarbakir.

El ministre de Sanitat sirià ha consignat, per la seva banda, més de 430 morts a les regions de Síria controlades pel Govern de Damasc i de Bashar al-Assad, sobretot a les províncies d’Alep, Hama, Latakya i el Tartús, i més de 1.300 ferits. A la zona controlada pels rebels, membres dels equips de rescat han apuntat 380 morts i més de 1.000 ferits. «Aquí hi ha molts edificis que s’han esfondrat del tot», explica a aquest diari Mohammed, un sirià habitant de la regió opositora d’Idlib, de les més afectades dins de territori sirià. «Se n’ha anat completament la llum, i la connexió d’internet és molt feble, així que no sabem com està la situació als altres llocs de la zona. Nosaltres, gràcies a Déu, estem bé», diu l’home.

A més del terratrèmol –i per descomptat, la greu crisi humanitària a Síria a causa dels 11 anys de Guerra Civil– la regió viu aquesta setmana una onada de fred i una tempesta hivernal amb precipitacions de neu i gelades previstes fins i tot, com a mínim, dijous d’aquesta setmana.

A més, els equips de rescat encara no han pogut accedir a algunes de les localitats afectades, degut tant al mal temps com als talls de carreteres i autopistes per desperfectes després del terratrèmol o risc de col·lapse.

Més d’una desena de rèpliques

El terratrèmol principal d’aquest dilluns a la matinada ha començat a les 4 hores locals i ha sigut catalogat de 7,8 graus a l’escala de Richter. No obstant, durant les hores següents, han sigut registrades més d’una desena de rèpliques a tota la regió, algunes de les quals han sigut d’una magnitud de fins a 6,6 graus a l’escala de Richter.

Notícies relacionades

«Demanem als nostres ciutadans que no utilitzin gaire el telèfon i que mantinguin les línies de telecomunicacions sense ocupar, i que surtin de casa, que no s’hi quedin. Les rèpliques podrien provocar el col·lapse de més edificis que hagin sigut malmesos en el primer sisme», ha demanat el govern turc en un comunicat.

«Hem rebut de diversos països ofertes d’ajuda. Els hem comunicat que ara, el que necessitem, és equipament mèdic i assistència en les tasques de rescat de les víctimes», ha dit el vicepresident turc, Fuat Oktay, en una roda de premsa des de la capital turca, Ankara.