Al desert

L’Agència Nuclear d’Austràlia s’uneix a recerca d’una càpsula radioactiva perduda

L’Agència Nuclear d’Austràlia s’uneix a recerca d’una càpsula radioactiva perduda

Adrian Bradswhaw

2
Es llegeix en minuts
EFE

L’Agència de Seguretat Nuclear d’Austràlia (ARPANSA, sigles en anglès) va indicar aquest dimarts que s’uneix a la recerca de la càpsula radioactiva extraviada per l’empresa minera Rio Tinto al desert d’Austràlia Occidental.

ARPANSA va indicar en un comunicat que des d’avui col·labora en les tasques «un equip amb instruments de detecció portàtil i muntats en automòbils especialitzats per donar suport a la recerca» que se centra entre la regió de Pilbara, on Rio Tinto opera més d’una desena de mines, i la ciutat de Perth, una ruta d’uns 1.400 quilòmetres –una distància més llarga que la longitud de la Gran Bretanya.

La mida d’una moneda

La diminuta càpsula, de 6 mil·límetres de diàmetre i 8 d’alt, conté una «petita quantitat» de la substància radioactiva Cesi-137, utilitzada en la mineria, i va ser extraviada quan era transportada per un camió entre el 10 i el 16 de gener, va explicar divendres el Departament de Salut d’Austràlia Occidental.

ARPANSA, principal autoritat del Govern d’Austràlia en matèria de protecció radiològica i seguretat nuclear, ha indicat avui que el seu suport a l’operatiu forma part «de la capacitat nacional de resposta a emergències i protecció radiològica» i té per finalitat «protegir la comunitat dels efectes nocius de la radiació».

Bombers i Emergències

El Departament de Bombers i Serveis d’Emergència (DFES, sigles en anglès) lidera l’operatiu en què també participa l’Organització Australiana de Ciència i Tecnologia Nuclear (ANSTO).

Els equips d’emergència d’Austràlia Occidental han emès avui una nova alerta dirigida als automobilistes que circulin per la zona on es creu que es va perdre l’objecte radioactiu i topin amb el grup de recerca.

«Els especialistes en radiació i el DFES estan buscant al llarg de la carretera Great Northern Highway conduint en direcció nord i sud a baixa velocitat. Vagi amb compte a l’acostar-se i vagi amb compte a l’avançar».

Cremades per radiació

Les autoritats van advertir, en una alerta anterior, sobre els riscos de l’exposició a aquesta substància tòxica, que inclouen «cremades per radiació o malalties per radiació», com càncer.

El departament demana que en cas d’albirar algun material sospitós, les persones es mantinguin almenys a cinc metres de distància, no tocar-ho, no guardar-ho en bolsos o motxilles i no portar-ho als seus cotxes, sinó reportar-ho «immediatament» a les autoritats.

Notícies relacionades

«El risc per a la comunitat en general és relativament baix, tanmateix, és important ser conscient dels riscos i saber què fer si veus la càpsula», assenyala l’alerta.

El material tòxic va ser empaquetat el 10 de gener passat i el vehicle va arribar a Perth sis dies després, però no va ser fins al dia 25 passat que els inspectors de la càrrega es van adonar que un dels paquets estava trencat i una d’aquestes minúscules càpsules s’havia perdut en el trajecte.