Escalada de violència

Almenys vuit morts en un tiroteig en una sinagoga de Jerusalem

La Policia assegura que l’atacant, que ha sigut neutralitzat al lloc dels fets, va disparar contra un grup d’israelians quan sortien del temple

2
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

La violència arriba a Israel. Un atemptat a les portes d’una sinagoga de Jerusalem ha deixat almenys vuit morts israelians i diversos ferits aquest divendres a la nit. L’atacant ha sigut neutralitzat al lloc dels fets per les forces israelianes. Aquest atac arriba després que l’Exèrcit israelià matés 10 palestins durant el matí de dijous en una batuda al camp de refugiats de Jenín. Entre els dos atemptats, Gaza i Israel han intercanviat coets i bombardejos des dels aires.

Segons el Ministeri d’Afers Estrangers, vuit persones han mort víctimes de l’atac, algunes en mans del personal mèdic. Tres de les persones ferides han sigut traslladades en estat moderat a greu a l’hospital més pròxim. L’atemptat ha tingut lloc al barri israelià de Neve Yaakov de Jerusalem Est, zona ocupada i, per tant, es considera un assentament il·legal d’acord al dret internacional. L’atacant, originari del camp de refugiats de Shuafat a Jerusalem Est, ha arribat amb automòbil als voltants de l’edifici utilitzat com a sinagoga i ha disparat contra els fidels.

Un portaveu ha afirmat que aquest tiroteig va ser una represàlia per la incursió de l’Exèrcit israelià al camp de refugiats de Jenín. La policia israeliana continua buscant possibles atacants que hagin abandonat l’escena a peu. Aquest atac té lloc hores després que Israel bombardegés amb els seus avions de combat «una base militar utilitzada per l’organització terrorista Hamàs» a Gaza, segons ha informat l’Exèrcit. Abans, les milícies palestines de l’enclavament havien llançat cinc coets cap als pobles fronterers israelians com a represàlia per la letal batuda a Jenín de dijous.

Notícies relacionades

Allà, les forces israelianes van matar nou persones en una de les jornades més sagnants en els últims anys a la Cisjordània ocupada. Durant les protestes palestines, els soldats van matar un altre jove a Ramal·lah. Ja són almenys 30 els palestins assassinats per foc israelià des de començament d’any, amb una mitjana d’un palestí mort cada 21 hores. Aquestes set víctimes són les primeres morts en el bàndol israelià d’aquest 2023. «No s’ha de permetre que el terrorisme tregui el cap per enlloc», ha dit el líder de l’oposició, Yair Lapid. «Aquestes amenaces han de ser tractades amb duresa», ha afegit.

Aquest és el primer gran desafiament de seguretat del nou govern d’extrema dreta d’Israel. A més, l’Estat hebreu espera la visita del secretari d’Estat nord-americà, Anthony Blinken, dilluns vinent. Durant aquest viatge, que tindrà aturada a Egipte i a Palestina, l’enviat de l’administració Biden discutirà la recent escalada de tensions entre israelians i palestins, l’agenda de línia dura de l’Executiu de Netanyahu i l’anul·lació per part de l’Autoritat Palestina de la coordinació de seguretat amb Israel després de la letal ofensiva sobre Jenín. Els recents esdeveniments a Jerusalem auguren un enfrontament a gran escala.