Cautela a la regió

Inquietud al Pròxim Orient per la presència de la ultradreta al Govern d’Israel

La rebel·lia dels ministres radicals de Netanyahu ja ha obligat el primer ministre a cancel·lar el seu viatge als Emirats Àrabs Units

Inquietud al Pròxim Orient per la presència de la ultradreta al Govern d’Israel

Ilia Yefimovich / dpa / EUROPA PRESS

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Els primers dies de l’Executiu de Benjamin Netanyahu ja han fet saltar les alarmes a escala regional. Després de les felicitacions inicials dels líders àrabs arran de la formació de govern, han sortit a col·lació les veritables impressions davant els nous aliats del primer ministre d’Israel. Egipte ha demanat precaució, els socis emiratians s’han escandalitzat per la visita d’un ministre ultradretà a un lloc sagrat musulmà i els veïns jordans han condemnat aquest acte de provocació. Tot i que tots celebren el final del bloqueig polític, també es mantenen cauts davant una legislatura que es preveu polèmica i que ja ha provocat algunes protestes.

Primer, van arribar les enhorabones. El president dels Estats Units, Joe Biden, va recordar que Netanyahu ha sigut el seu «amic durant dècades», ignorant les noves aliances del mandatari israelià amb la ultradreta racista amb la qual governa. «Des del començament de la meva administració, hem treballat amb socis per promoure aquesta visió més esperançadora d’una regió en pau, fins i tot entre israelians i palestins», va afirmar el líder nord-americà. Per la seva banda, el president rus, Vladímir Putin, va donar la benvinguda al nou Executiu de Netanyahu. També els seus socis del Golf van celebrar la «victòria» del primer ministre més longeu de la història d’Israel.

En canvi, els seus veïns més immediats, com Egipte o Jordània, es mantenen en alerta. El president egipci, Abdel Fattah al-Sisi, ha recordat al nou Govern de línia dura d’Israel la «necessitat d’evitar qualsevol mesura que pugui conduir a una situació tensa a la regió». Al seu torn, el rei Abdullah de Jordània va demanar a l’Executiu entrant que no traspassi les «línies vermelles» de Jordània respecte als llocs sagrats de Jerusalem. Els ministres de Netanyahu van desatendre aquesta advertència durant la seva primera setmana al càrrec. 

Opressió dels palestins

Itamar Ben Gvir, el polèmic ministre ultradretà, homòfob i racista de Seguretat Pública, va visitar l’Esplanada de les Mesquites el 3 de gener i va provocar ansietat arreu del món. I Netanyahu ja està pagant les conseqüències de la seva rebel·lia. El primer ministre va expressar des d’un primer moment la seva intenció de posar la política exterior i l’expansió de les seves aliances a la regió com les seves principals prioritats. Estava tan convençut d’això que va començar a planejar la seva primera visita als Emirats Àrabs Units per a aquesta setmana. Però la provocació de Ben Gvir el va obligar a cancel·lar tots els seus plans.

Notícies relacionades

Els seus socis emiratians van denunciar l’«assalt al pati de la mesquita d’Al-Aqsa» alhora que demanaven el final de les «violacions greus i provocatives». Fins i tot van demanar una reunió d’emergència del Consell de Seguretat de les Nacions Unides dos dies després en nom dels palestins. A continuació, el viatge de Netanyahu es va posposar almenys fins al febrer, potser indefinidament, per «consideracions logístiques», afirmen a mitjans israelians. «És impossible ignorar el fet que els Emirats ha aconseguit negar a Netanyahu una sessió de fotos amb el president Mohamed bin Zayed durant dos anys», recorda Lazar Berman a The Times of Israel.

Així, Netanyahu va aprenent per la força que ha de controlar els seus ministres més radicals. Tot i que la causa palestina es manté al final de la llista de prioritats de la comunitat internacional, hi ha certes línies vermelles que una vegada creuades concentren tota l’atenció negativa sobre Israel. Això és l’últim que vol l’experimentat líder del Likud. Els seus socis de Govern han expressat el seu desig de fer de l’annexió de Cisjordània i l’expansió dels assentaments il·legals la seva principal tasca. Per això, els aliats israelians a Occident i el món àrab mantenen els seus ulls ben oberts per evitar un empitjorament de les condicions dels palestins.