Guerra a Europa

Polònia demana permís a Alemanya per entregar tancs Leopard a Ucraïna

El primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, assegura que enviarà l’armament tot i que no tingui consentiment de Berlín

Polònia demana permís a Alemanya per entregar tancs Leopard a Ucraïna
1
Es llegeix en minuts
EFE

El ministre polonès de Defensa, Mariusz Błaszczak, ha anunciat aquest dimarts que el Govern ha presentat una sol·licitud a Alemanya per a la transferència de tancs Leopard 2 a Ucraïna.

El ministre va assegurar a Twitter que «els alemanys ja han rebut la nostra sol·licitud de consentiment per a la transferència de tancs Leopard 2 a Ucraïna». «També faig una crida a la part alemanya perquè s’uneixi a la coalició de països que recolzen Ucraïna amb tancs Leopard 2. ¡Aquesta és la nostra causa comuna, perquè es tracta de la seguretat de tot Europa!», va afegir.

Aquest dilluns el primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, va anunciar que el seu país presentaria aquesta sol·licitud però que, fins i tot sense el vistiplau del Govern germànic, estava disposat a autoritzar l’enviament dels tancs, de fabricació alemanya i la reexportació de la qual a altres països han de permetre Berlín.

Compromís firmat

Abans, la ministra alemanya d’Exteriors, Annalena Baerbock, havia declarat en una entrevista amb el canal francès LCI que Alemanya no bloquejaria la decisió de Polònia d’entregar els seus Leopard 2 a Ucraïna si en rebia una petició.

Segons informa el diari polonès ‘Wyborcza’, els països que tenen aquest tipus de tancs van haver de firmar una declaració en la qual es van comprometre a no transferir l’equip sense el consentiment del fabricant.

Notícies relacionades

Durant la seva recent visita a Lviv el president polonès, Andrzej Duda, va dir que el seu país està disposat a enviar Ucraïna entre 10 i 14 tancs Leopard 2 (una companyia) del total de prop de 240 d’aquest tipus amb els quals compta l’Exèrcit polonès.

En els últims dies Polònia va ser un dels països que més es va entossudir a formar una coalició d’Estats europeus que estan disposats a donar els seus Leopard 2 a l’Exèrcit ucraïnès.