Guerra Rússia - Ucraïna

Alemanya continua sense decidir si envia a Ucraïna els tancs Leopard, claus en la guerra

Els aliats pressionen Berlín mentre negocien l’exportació d’armes pesants a Kíiv per fer front a Rússia

  • Tanc Leopard: així és l’arma pesant que Alemanya podria enviar a Ucraïna

Alemanya continua sense decidir si envia a Ucraïna els tancs Leopard, claus en la guerra

REUTERS/Kacper Pempel

3
Es llegeix en minuts
Andreu Jerez
Andreu Jerez

Periodista

ver +

Alemanya continua sospesant si envia o no els seus tancs Leopard a Ucraïna, considerats clau per al futur de la guerra. «En el dia d’avui, encara no podem dir quan es prendrà una decisió sobre els Leopard i com serà aquesta decisió», ha reiterat aquest divendres el nou ministre de Defensa alemany, el socialdemòcrata Boris Pistorius, des de la base aèria nord-americana de Ramstein, on les potències occidentals estan reunides per decidir com es pot ajudar el país eslau a frenar l’avanç militar de Rússia.

«Hem parlat del possible enviament de tancs Leopard i encara no hem arribat a una opinió uniforme al respecte. La impressió que la coalició està unida i que només Alemanya està aturada al seu camí és errònia. Molts aliats comparteixen la nostra visió. Hi ha bones raons per recolzar l’enviament i bones raons per oposar-s’hi», ha apuntat. «Ningú pot saber quan s’arribarà a un acord».

Tot i que la pressió dels aliats ha aconseguit que Berlín es comprometés aquest dimecres a donar més suport militar a Kíiv per fer front a la invasió, els dubtes dels alemanys continuen, de facto, bloquejant l’exportació d’aquesta mena d’armes pesants.

Així mateix, Pistorius ha ordenat una inspecció dels inventaris alemanys, tant en les existències militars com en les de la indústria nacional, per saber de quants Leopard 2 disposa el país abans de prendre una eventual decisió.

Els membres de l’OTAN es troben reunits a la base aèria nord-americana de Ramstein, en territori alemany, per debatre el possible subministrament d’aquests blindats. Els tancs Leopard es fabriquen a Alemanya, i és per això que els aliats necessiten comptar amb l’aprovació explícita de Berlín per poder enviar-los finalment a Ucraïna. El canceller alemany Olaf Scholz ja ha assenyalat anteriorment que, de moment, ho rebutgen.

El 43% dels alemanys s’oposen a enviar tancs Leopard 2 a Ucraïna, mentre que el 47% veu amb bons ulls que Berlín aprovi l’exportació d’aquests vehicles que han dut a terme altres països, segons una enquesta de YouGov.

La reunió a Ramstein ha començat a les nou del matí i el secretari de Defensa nord-americà, Lloyd Austin, ha comparegut davant dels mitjans a dos quarts de tres de la tarda. S’espera que les potències occidentals arribin a compromisos concrets en la cimera d’aquest divendres.

Pistorius va reiterar ahir la intenció de continuar subministrant armament a Ucraïna per «defensar-ne la sobirania». Alemanya ha aportat 12.000 milions d’euros en ajuda militar al país envaït per Rússia, enviant armes com els tancs blindats Gepard i sistemes defensius com l’IRIS-T  i els Patriot. Tot i així, Berlín continua oposant-se a l’exportació dels Leopard. El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha tornat a sol·licitar l’enviament d’aquest armament pesant «per defensar-se, no per atacar Rússia».

A punt per ignorar Alemanya

Notícies relacionades

No obstant, hi ha països que busquen vies alternatives per no dependre d’Alemanya. És el cas de Polònia. El viceministre polonès d’Exteriors, Pawel Jablonski, ha assegurat aquest divendres que «no descarta» l’opció d’exportar tancs Leopard a Ucraïna sense comptar amb el vistiplau alemany. «No només estem intentant que Alemanya accepti que Polònia i altres països enviïn aquests tancs, sinó que també ho facin ells», ha explicat en una entrevista radiofònica. El primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, ja ho va assenyalar dimecres.

El ministre lituà de Defensa, Arvydas Anusauskas, va assegurar ahir que diversos països anunciarien aquest divendres l’enviament de tancs Leopard 2 a Ucraïna tot i que no tenen l’aprovació alemanya. El Govern de Berlín, per la seva banda, ha assegurat que encara no ha rebut cap petició oficial dels seus aliats per donar llum verda a l’exportació d’aquests carros blindats.