Drets humans

Espanya denuncia la mort d’un opositor guineà amb nacionalitat espanyola

L’oposició assegura que Julio Obama Mefuman va morir com a conseqüència de les tortures patides a la presó

Espanya denuncia la mort d’un opositor guineà amb nacionalitat espanyola

Samuel Obiang/AFP

1
Es llegeix en minuts
EFE

L’opositor equatoguineà Julio Obama Mefuman, amb ciutadania espanyola, ha mort a la presó d’Oveng Azem (Mongomo), a Guinea Equatorial, segons han confirmat fonts diplomàtiques espanyoles a Europa Press. El Ministeri d’Afers Estrangers i de Cooperació ha informat que està fent les gestions pertinents després de la mort d’Obama a través de l’Ambaixada d’Espanya a Malabo, i el consolat de Bata.

El partit d’Obama, el Moviment d’Alliberament de Guinea Equatorial, ha remarcat que ha mort a causa de les tortures a què ha sigut sotmès i ha instat el Govern espanyol a trencar relacions amb el Govern equatoguineà.

Segons ha explicat el partit, Obama era un dels quatre segrestats pel «règim» del president de Guinea Equatorial, Teodoro Obiang, el 15 de novembre del 2019 a Yuba (Sudan del Sud), sent traslladats «subreptíciament» a Guinea Equatorial i tancats en «cel·les subterrànies i torturats brutalment».

En la seva exposició, el moviment explica que es van incoar les diligències prèvies a l’Audiència Nacional espanyola sent imputats el fill del president equatoguineà, Carmelo Ovono Obiang i dos dirigents d’Obiang pel presumpte segrest i tortura de dos ciutadans espanyols integrats en el moviment opositor al règim polític del país africà.

«Total impunitat»

Notícies relacionades

A més, el partit opositor ha advertit en el comunicat que la tornada a Guinea Equatorial del fill del president amb «total impunitat» comportaria una «represàlia» contra els militants, ciutadans espanyols, «havent advertit aquest punt a totes les autoritats, judicials i del Ministeri d’Afers Estrangers i de Cooperació, sense que hi hagi hagut cap pronunciament contra el règim d’Obiang que es pogués anticipar a una venjança que sens dubte s’havia de produir», recalca.

 Per tot això, la formació política ha demanat «encaridament» al Govern espanyol que procedeixi «immediatament» a la ruptura de relacions diplomàtiques amb Guinea Equatorial i, de la mateixa manera, a les autoritats judicials perquè procedeixin «amb tot el rigor de la llei penal contra els perpetradors».