Empesa pel grup Wagner, Rússia intenta conquerir Bakhmut per qualsevol mitjà

Les forces russes llancen atacs en onades contra aquesta estratègica població al Donbass, amb mines de sal i guix capaces d’amagar milers de soldats

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Les forces armades de Rússia, empeses i clarament supeditades al grup de mercenaris Wagner i a les seves estratègies, intenten redimir les seves derrotes dels últims mesos al camp de batalla amb la conquesta de Bakhmut, estratègica localitat del Donbass, que compta amb mines de sal i guix, i de les seves poblacions adjacents. Segons els comandaments militars ucraïnesos, mercenaris del grup comandat per Ievgueni Prigojin estan llançant constants ofensives en aquest sector del front bèl·lic, atacs que amb prou feines estan sent repel·lits per les tropes defensores. A Soledar, a tot just cinc quilòmetres de distància, les autoritats ucraïneses s’han vist obligades a enviar reforços, després de reconèixer que la situació allà era «difícil».

El mateix Prigojin ha revelat en les últimes hores la raó d’aquest afany seu a aconseguir el control de la regió. «La cirereta és el sistema de mines de Soledar i Bakhmut, que en realitat és una xarxa de ciutats subterrànies», va explicar el capitost mercenari en el seu compte de Telegram. «No només té la capacitat d’allotjar un gran grup de persones a una profunditat de 80-100 metres, sinó que també poden desplaçar-s’hi vehicles i tancs d’infanteria», va continuar, abans de revelar que ja des de la Primera Guerra Mundial s’emmagatzemaven armes en aquestes instal·lacions.

L’ofensiva russa en aquest punt del front ha obligat Ucraïna a reforçar el seu contingent defensor. «L’enemic, una vegada més, ha realitzat un intent desesperat d’atacar Soledar des de diversos punts, ha llançat les unitats de wagnerites més professionals en la batalla», diu un comunicat emès pel Ministeri de Defensa ucraïnès, una versió dels fets corroborada pel mateix president Volodímir Zelenski. «Els nostres soldats estan repel·lint constantment temptatives russes d’avançar», va asseverar, abans d’admetre que a Soledar, «les coses són molt difícils».

Els relats dels escapats d’aquesta localitat molt pròxima al front també van en la mateixa línia. «Durant la setmana passada no vam poder sortir a l’exterior, tothom estava corrent d’un costat a un altre, i els soldats amb armes automàtiques, cridant», va explicar Olha, una evacuada que va refusar dir el seu cognom, des de Kramatorsk. «No hi ha una sola casa intacta; els apartaments estaven cremant, o partint-se per la meitat», va explicar.

Primacia de Wagner

Notícies relacionades

Els analistes coincideixen a assenyalar que precisament la batalla de Bakhmut està constituint el punt d’inflexió que marca la primacia de Wagner i el seu líder Prigojin en tot el que fa referència a la guerra d’Ucraïna. «En l’àmbit polític i militar, la imatge de Prigojin està sortint reforçada de manera extraordinària», assegura al PERIODICO en un ‘e-mail’ Joana de Deus Pereira, investigadora sènior a RUSI Europe, un institut d’investigació independent amb base a Brussel·les. El capitost militar «s’està convertint en una cosa semblant a un centre d’atenció política a causa d’una sèrie d’errors de lideratge a Ucraïna», continua.

En la resta dels fronts, va continuar l’activitat militar habitual, després del final de la treva autoproclamada pel president Vladímir Putin durant el Nadal ortodox. El president ucraïnès va acusar el bàndol rus de no respectar el seu propi alto el foc i atacar la ciutat de Kherson amb bombes incendiàries.