Nou president de la Cambra baixa

Així va ser l’elecció de McCarthy als EUA: de la baralla entre congressistes a la trucada de Trump

Després de quatre dies de tensió i drama els republicans van protagonitzar un final de votació caòtic i indigne

Així va ser l’elecció de McCarthy als EUA: de la baralla entre congressistes a la trucada de Trump

EFE/EPA/JIM LO SCALZO

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Divendres al matí, en el segon aniversari de l’assalt al Capitoli per una turba arengada per Donald Trump, només un congressista republicà, l’antic agent de l’FBI Brian Fitzpatrick, va acudir a un acte organitzat pels demòcrates per honrar les víctimes d’aquella jornada de violència política i homenatjar les forces de l’ordre que van enfrontar els atacants. Després, en un altre acte commemoratiu a la Casa Blanca, el president Joe Biden recordava: «Els Estats Units són una terra de lleis, no de caos.»

Horas després costava veure-ho així, o no reflexionar sobre la bretxa radical i la deriva del Partit Republicà que il·lustrava la trista soledat de Fitzpatrick, quan, en la sessió nocturna d’elecció de president de la Cambra de Representants, les tensions i el drama que s’havien anat acumulant en quatre dies de votacions fallides derivaven en un lamentable pandimoni, retransmès en directe per televisió.

A punt van estar d’arribar a les mans. I la imatge d’un congressista republicà, Mike Rogers, sent frenat per evitar que es llancés sobre el també republicà Matt Gaetz, ha quedat com a símbol de les guerres internes entre els conservadors que han marcat i denigrat el procés d’elecció de Kevin McCarthy com a ‘speaker’.

Frustració

Dies de votacions fallides havien alimentat la frustració. Només intenses negociacions i concessions de McCarthy a la vintena de congressistes de l’ala més extremista del seu partit semblaven acostar-lo a la victòria i divendres al matí aconseguia començar a trencar la revolta, deixant només sis vots «rebels» en contra seu. I després de suspendre la sessió per continuar negociant, de nit es va tornar a celebrar la catorzena votació. «Tinc els vots», deia confiat McCarthy abans d’entrar.

Una cosa, no obstant, que no va sortir com s’havia pactat. Quatre dels seus col·legues opositors van votar per altres candidats. Lauren Boebert va canviar el seu vot a «present». I quan Gaetz va emetre el vot definitiu, el seu «present» va desbaratar el triomf.

L’olla a pressió en què s’havia convertit la cambra va estar a punt d’esclatar. El mateix McCarthy va aparcar l’estoïcisme de les jornades anteriors i es va acostar a Gaetz i Boebert, creuant-hi comentaris irat. Rogers encara va anar més enllà (i segons algunes informacions va cridar a Gaetz «estàs acabat»). En una Cambra baixa plena de fills petits de congressistes que esperaven l’elecció per jurar els seus càrrecs, alguns demòcrates llançaven un crit desesperat: «¡Sigueu civilitzats!».

Trump en línia

El caos es va allargar durant uns quants minuts. Marjorie Taylor Greene, una congressista radical de Geòrgia associada a les teories conspiradores de QAnon que va ser retirada pels demòcrates dels seus càrrecs en comitès però que els recuperarà després d’aliar-se amb McCarthy, buscava els seus col·legues de l’extremista Freedom Caucus encara oposats al californià intentant passar-los el telèfon mòbil on tenia en una trucada «DT», Donald Trump. Almenys un va rebutjar posar-se a l’aparell.

Es va posar en marxa una moció per suspendre la sessió fins dilluns, per donar més temps a McCarthy a negociar amb els seus sis col·legues opositors, i anava encaminada a aprovar-se, però de sobte Gaetz i Boebert van votar per continuar votant. Es van canviar vots en cartolines vermelles. I va arribar la quinzena votació, en què els sis últims republicans que s’havien oposat a McCarthy van canviar el seu vot a present.

Notícies relacionades

Amb 216 vots, a les 00.38 de dissabte es va certificar el nou ‘speaker’.

Quan aquest va fer el seu primer discurs en el càrrec va voler fer broma dient: «¿Ha sigut fàcil, oi?». Però semblava més apropiat el que va dir abans de la quinzena votació i després del tumult el representant demòcrata Dean Phillips: «Guau».