Corrupció UE

L’eurodiputada Eva Kaili haurà de passar el Nadal en presó preventiva

  • La Cambra del Consell de Brussel·les ha desestimat la petició que sigui alliberada amb braçalet electrònic i prolonga un mes la presó preventiva

  • La socialdemòcrata grega està imputada per corrupció i blanqueig de diners per la seva presumpta implicació en la trama de suborns coneguda com a ‘Qatargate’

L’eurodiputada Eva Kaili haurà de passar el Nadal en presó preventiva

JALAL MORCHIDI / EFE

5
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

L’eurodiputada grega Eva Kaili, destituïda fa dues setmanes com a vicepresidenta del Parlament Europeu i imputada per la seva presumpta implicació en la trama de suborns de l’anomenat ‘Qatargate’, que ha esquitxat de ple el Parlament Europeu, haurà de passar el Nadal en presó preventiva. Després de l’audiència celebrada aquest dijous, la Cambra del Consell de Brussel·les –una espècie de tribunal de primera instància– ha desestimat la petició de la defensa que fos alliberada amb braçalet electrònic i ha decidit prolongar durant un mes la presó preventiva. La decisió coincideix amb l’anunci de l’Autoritat contra el Blanqueig de Capitals de Grècia d’embargar un terreny de 7.000 metres quadrats que Kaili i la seva parella, l’italià Francesco Giorgi, havien adquirit a l’illa de Paros.

«Hem demandat que Kaili pugui ser posada sota vigilància electrònica amb un braçalet; participa en la investigació de manera activa i rebutja qualsevol acte de corrupció», explicava el seu advocat, el belga André Risopoulos, a la sortida de la vista de gairebé un hora i mitja celebrada aquest dijous al Palau de Justícia de Brussel·les. La petició, d’acord amb el comunicat emès per la Fiscalia federal, va ser desestimada tot i que si l’equip que defensa Kaili opta per recórrer la decisió en les pròximes 24 hores, la socialdemòcrata grega haurà de comparèixer davant de la Cort d’apel·lacions en un termini de 15 dies.

«La senyora Eva Kaili és innocent, mai ha sigut corrompuda», va afegir el seu advocat grec Michalis Dimitrakopoulos, que va viatjar des d’Atenes per a la vista i la vigília va visitar la seva clienta a la presó de Haren, a prop del quarter general de l’OTAN, on es troba des que va ser detinguda el 9 de desembre per la policia belga en una operació de la policia judicial sobre una presumpta trama de corrupció i blanqueig de diners suposadament vinculada a Qatar i al Marroc. Durant l’operació, les autoritats policials van fer més d’una vintena de registres relacionats amb eurodiputats, exeurodiputats i individus vinculats al Parlament Europeu i es van apoderar de més d’1,5 milions d’euros en metàl·lic.

L’operació va donar lloc a l’arrest de sis persones, tot i que només quatre van ser finalment detingudes acusades de corrupció, blanqueig de diners i pertinença a organització criminal. Els tres detinguts restants són la parella de Kaili, Francesco Giorgi; l’exeurodiputat Pier Antonio Panzeri i el lobbista Niccolo Figa-Talamanca, tots tres de nacionalitat italiana. Els tres van comparèixer el 14 de desembre en la primera vista judicial. El jutge que instrueix el cas, Michel Claise, va decidir mantenir en presó preventiva els dos primers mentre que Figa-Talamanca, secretari general de l’oenagé No Peace Without Justice, va ser alliberat amb braçalet electrònic. Durant l’operació també van ser detinguts el 9 de desembre el sindicalista italià Luca Visentini i el pare de l’eurodiputada, Alessandro Kailis, però van ser alliberats dos dies després. n

El cas també ha esquitxat dos eurodiputats més. És el cas del socialista belga Marc Tarabella, el domicili del qual va ser registrat en presència de la presidenta de l’Eurocambra, Roberta Metsola, com exigeix la llei belga, tot i que no ha sigut ni imputat ni interrogat per la policia però sí que ha sigut suspès en el seu partit a Bèlgica. També ha sortit a la palestra el nom del socialista italià Andrea Cozzolino, cap de Giorgi al Parlament Europeu, a qui hauria acusat durant la primera vista davant el jutge i que també ha sigut suspès del grup socialdemòcrata a l’Eurocambra. Tarabella ha assegurat des del primer dia que és innocent, mentre que Cozzolino ha fet públic que vol declarar davant un jutge i que està disposat a renunciar a la seva immunitat parlamentària perquè és innocent i se l’està sotmetent a un judici mediàtic.

Denúncia de les filtracions

Després de la compareixença de Kaili, els seus advocats van criticar les nombroses filtracions de la instrucció i van confirmar que la Fiscalia belga ha obert una investigació al respecte. «És una mera violació frontal de la instrucció i no soc l’únic que ho pensa: el fiscal general ha iniciat una investigació sobre això», va dir Risopoulos.

Durant els últims dies, diversos mitjans belgues i italians, com Le Soir i La Repubblica, han filtrat part de les confessions que els detinguts haurien realitzat durant les audiències i els interrogatoris. Per exemple, el fet que Kaili hagués admès que coneixia l’existència de la trama, de les maletes plenes de diners i fins i tot que hagués demanat ajuda al seu pare, a qui la policia va atrapar fugint de l’hotel Sofitel de Brussel·les amb una maleta plena de feixos de bitllets. També Giorgi, parella de Kaili, hauria confessat estar-hi implicat, tot i que va eximir de qualsevol responsabilitat la mare de la seva filla, i Panzeri, que hauria reconegut pagaments de 50.000 euros de Qatar i el Marroc el 2019, és a dir, només després d’haver abandonat l’escó d’eurodiputat que va ocupar entre el 2004 i el 2019.

Embargament a Grècia

Notícies relacionades

D’altra banda, l’Autoritat contra el Blanqueig de Capitals de Grècia va embargar ahir dijous un terreny de 7.000 metres quadrats de Kaili i de la seva parella a l’illa de Paros. Es tracta d’una decisió emmarcada en la investigació penal preliminar que ha obert la Fiscalia de Delictes Econòmics de Grècia contra l’exvicepresidenta del Parlament Europeu per la presumpta comissió dels delictes de blanqueig de capital i suborn passiu.

Segons mitjans locals, la congelació d’aquest immoble podria aplanar el camí per a un judici penal contra Kaili a Grècia si es demostra que Giorgi va comprar el terreny amb diners procedents d’activitats il·legals. A més, la mateixa autoritat ha bloquejat el compte bancari en comú que va utilitzar la parella per adquirir aquesta propietat.