Què és el ‘Qatargate’, que ha esquitxat la vicepresidenta del Parlament Europeu

Què és el ‘Qatargate’, que ha esquitxat la vicepresidenta del Parlament Europeu

EUROPEAN UNION 2022 / REUTERS

3
Es llegeix en minuts
Montse Martínez
Montse Martínez

Periodista

ver +

Qatar, un estat àrab ric en gas i petroli però pobre en respecte pels drets humans, no ho va tenir fàcil per aconseguir ser la seu del Mundial de Futbol 2022. Credencials com la falta de llibertats polítiques i la vulneració constant dels drets humans –dones, minories i treballadors que han mort en la construcció dels estadis de la gran festa esportiva– no eren la millor carta de presentació davant les primeres democràcies mundials. Una vegada aconseguit l’objectiu esportiu, el país qatarià no ha deixat de treballar per llaurar-se, a cop de talonari, simpaties i acceptació a la capital comunitària. Diverses claus ajuden a entendre com el Parlament Europeu també té el seu particular ‘Qatargate’.

Tentacles al Parlament Europeu

Els tentacles de Qatar també han aconseguit obrir-se pas al Parlament Europeu. La implicació de la vicepresidenta de l’Eurocambra i eurodiputada grega, Eva Kaili, en la trama de suborns orquestrada pel país qatarià ha suposat l’escàndol més gran de corrupció en la història de la institució europea. La Fiscalia té indicis que es van pagar «grans sumes de diners o es van oferir importants regals a tercers amb una posició política i estratègica al Parlament Europeu per influir en les seves decisions». Kaili, detinguda, ha sigut expulsada del grup dels socialdemòcrates i es troba suspesa de totes les seves funcions des que es va fer pública la investigació.

Qui són els detinguts

La més gran implicada en l’escàndol és Eva Kailli una eurodiputada socialdemòcrata grega de 44 anys, antiga presentadora de televisió i membre de la Cambra des del 2014. Des de principis d’any ocupava una de les 14 vicepresidències del Parlament Europeu i, a més d’altres responsabilitats, és membre suplent en la delegació per a les relacions amb la Península Aràbiga. Kaili no ha pogut beneficiar-se de la immunitat parlamentària per la qual està protegida, ja que no pot ser invocada en cas de «flagrant delicte», ja que va ser detinguda divendres amb «bosses de diners», segons l’agència France Press. També està detingut el company de Kaili, Francesco Giorgi, que al seu torn és assistent parlamentari i conseller de l’oenagé Fight Impunity, una associació dedicada a lluitar contra la impunitat de les violacions de drets humans i la seu de la qual també va ser registrada. El tercer detingut és el president d’aquesta oenagé, el també italià Pier Antonio Peranzi, que va ser eurodiputat entre el 2004 i el 2029 i membre del grup socialdemòcrata. L’últim detingut seria, segons l’agència italiana Ansa, Niccolò Figà-Talamanca, el responsable de l’esmentada oenagé a Brussel·les. També van ser interrogats divendres passat el pare de Kaili i el president de la Confederació Internacional de Sindicats, Luca Visentini. Tots dos van quedar en llibertat, informa Silvia Martínez.

El ‘Qatargate’ esportiu

L’any 2013, la revista francesa ‘France Football’ va publicar un reportatge d’investigació en irregularitats comeses per la Federació Internacional de Futbol (FIFA) en l’adjudicació, el 2010, de la candidatura de Qatar per a l’organització de la Copa Mundial de Futbol del 2022. La investigació periodística abundava en com els qatarians van pagar suborns per aconseguir vots a favor de la candidatura de Qatar. En aquest context, l’expresident francès, Nicolas Sarkozy, hauria supervisat personalment un tracte corrupte en benefici de Qatar en una reunió secreta al Palau de l’Elisi, el 23 de novembre de 2010, amb el príncep hereu de Qatar, Tamin bin Hammad al-Thani, Michel Platini, llavors president de la UEFA i Sebastian Bazin, propietari del París Saint-Germain. En la reunió, segons la investigació, es va acordar que Platini votaria a favor de Qatar i, a canvi, el país àrab ajudaria a superar la greu crisi financera que patia el PSG. És un exemple del ‘modus operandi’ amb què Qatar es va anar guanyant durant anys els favors d’elits esportives i polítiques.