Presumpta corrupció

La preocupació pel ‘Qatargate’ es trasllada a la resta d’institucions de la UE

El cap de la diplomàcia europea i expresident del Parlament Europeu, Josep Borrell, qualifica de «molt preocupant» l’escàndol igual com mitja dotzena de ministres d’Exteriors que demanen «arribar fins al fons»

  • Què és el Qatargate, l’escàndol de corrupció que esquitxa la UE

La preocupació pel ‘Qatargate’ es trasllada a la resta d’institucions de la UE

FREDERICK FLORIN

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El Parlament Europeu, l’única institució comunitària els membres de la qual s’elegeixen per sufragi directe, es troba des de divendres passat en el focus d’una presumpta trama de suborns i tràfic d’influències anunciada divendres passat per les autoritats belgues. El cas s’ha cobrat fins ara la detenció de quatre persones, inclosa una de les 14 vicepresidentes de l’Eurocambra, la socialdemòcrata grega Eva Kaili, a qui acusen de pertinença a organització criminal, corrupció i blanqueig de diner. Tot un sisme polític que tindria el seu origen a Qatar i al qual miren amb pànic i absoluta preocupació des de la resta d’institucions europees per les repercussions que podria tenir en la confiança dels ciutadans, a un any i mig de les pròximes eleccions europees.

«Les acusacions contra la vicepresidenta del Parlament Europeu són extremadament preocupants, molt greus, és una qüestió de confiança dels ciutadans en les nostres institucions i aquesta confiança exigeix els estàndards d’independència i integritat més elevats», ha reconegut la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, durant una roda de premsa sobre seguretat energètica en la qual ha recordat que fa uns mesos ja va llançar un procés interinstitucional per debatre amb la resta d’institucions la possibilitat de crear un organisme independent d’ètica per a totes les institucions.

«És important tenir regles clares perquè tots tinguem els mateixos mecanismes de control», s’ha limitat a respondre, recordant que l’Executiu comunitari ja disposa d’un registre de transparència que obliga tots els alts càrrecs de la casa a notificar amb qui es reuneixen en el marc de la seva feina. En el punt de mira aquests dies també hi ha el vicepresident Margaritis Schinas,que va viatjar a Doha per assistir a la inauguració del Mundial de Futbol que acull Qatar fins al 18 de desembre i a qui des de l’esquerra europea han retret haver multiplicat les seves reunions i elogis als emiratians. Von der Leyen s’ha limitat a explicar que la Comissió «és transparent», que treballa amb Qatar en tota mena d’assumptes, inclosa la compra de gas natural liquat o la lluita contra el canvi climàtic, i que estan verificant «cada detall» del registre de transparència.

«És molt, molt preocupant», diu Borrell

La preocupació, en tot cas, ha fet impacte i ha arribat també fins a la seu del Consell. «És una notícia molt molt preocupant», ha admès el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, a la seva arribada a una reunió de ministres d’Exteriors. «Estem molt preocupats per aquestes notícies, però he d’actuar d’acord no només amb els fets, sinó amb les proves», ha afegit insistint que el cas no els afecta, amb referència al servei d’acció exterior que dirigeix. També ha mostrat preocupació pels esdeveniments la ministra alemanya Annalena Baerbock perquè es tracta d’un escàndol «increïble» que «s’ha d’aclarir» perquè està en joc «la credibilitat d’Europa». 

Per al seu col·lega austríac Alexander Schallenger seria un «veritable escàndol si es demostra que és veritat» mentre que la francesa Catherine Colonna confia que s’aclareixi perquè es tracta d’un assumpte «particularment greu». «Necessitem arribar fins al fons. És un escàndol que cal aclarir perquè no torni a passar», ha reclamat també l’irlandès, Simon Coveney. I, al marge de la investigació judicial posada en marxa a Bèlgica, les primeres explicacions s’esperen aquesta setmana a l’Eurocambra

Decisions a Estrasburg

Notícies relacionades

Fins ara l’operació policial i judicial s’ha saldat amb una sèrie de registres, la confiscació de 600.000 euros així com material informàtic i telèfons, així com quatre detinguts, Kaili, la seva parella, l’assistent parlamentari Francesco Giorgi, l’exeurodiputat italià Pier Antonio Panzeri, i el responsable de l’oenagé Fight Impunity, segons Ansa. Dues persones més detingudes divendres, el pare de Kaili, que va ser interceptat per la policia amb una maleta amb diners en metàl·lic, i el president de la Confederació Sindical Internacional, Luca Visentini, van ser finalment alliberats. 

L’esclat de l’escàndol coincideix amb l’última sessió plenària de l’any a Estrasburg on hi haurà un debat i noves decisions en relació amb Kaili i Qatar. La presidenta del Parlament Europeu ja va anunciar la retirada de les competències i poders a Kaili i el pròxim pas podria ser la seva destitució com a vicepresidenta, que ha de ser aprovada pel ple i que ja ha sigut sol·licitada pel grup dels socialdemòcrates europeus, així com la devolució a la comissió parlamentària de l’informe sobre liberalització de visats per als qatarians, que els eximeix del tràmit per a les estades inferiors a 90 dies, i que s’havia de votar aquesta setmana en ple.