Crisi energètica

Els ministres d’energia de la UE tanquen un acord sobre un límit al preu del gas de 180 euros MWh

L’acord desbloqueja dos reglaments més que es mantenien bloquejats: sobre les compres conjuntes de gas i accelerar els permisos per als projectes de renovables

Els ministres d’energia de la UE tanquen un acord sobre un límit al preu del gas de 180 euros MWh
3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Els ministres d’energia de la Unió Europea han aconseguit desbloquejar aquest dilluns un acord sobre el límit al preu del gas. Després d’una nova jornada d’intenses negociacions i molta pressió –els caps d’Estat i de Governs de la UE van donar mandat als seus ministres perquè completessin l’acord avui, 19 de desembre–, els Vint-i-set han aconseguit tancar un pacte sobre un mecanisme de correcció del preu del gas que s’activarà quan se superin durant tres dies consecutius els 180 euros per megawatt hora i la diferència de preu del gas natural liquat (GNL) als mercats internacionals sigui d’almenys 35 euros durant tres dies seguits.

Segons han confirmat diferents fonts diplomàtiques, l’acord ha sigut aprovat per majoria qualificada, amb l’abstenció dels Països Baixos i Àustria i el vot en contra d’Hongria. Finalment Alemanya ha donat el seu suport al compromís que s’aplicarà a partir del 15 de febrer. «Oferim una solució que hauria de satisfer-los tots dos, els que volen un límit de preu i els que el temen», deia a la seva arribada el ministre txec i president de torn del Consell, Jozep Síkela.

La jornada arrencava amb un primer compromís de la presidència txeca de la UE, que dirigeix aquest semestre la UE, de 188 euros per megawatt hora, molt per sota dels 275 euros proposats fa un mes per la Comissió Europea però encara insuficient per a moltes delegacions. Feia setmanes que Països com Grècia, Polònia o Bèlgica pressionaven per rebaixar el límit proposat per Brussel·les i acostar-se als 160 euros. «Ja vam establir que el preu inicial de 275 euros no era en realitat un límit de preu. Qualsevol xifra entre 150 o 190-200 pot funcionar», valorava la seva arribada a la reunió el ministre grec, Konstantinos Skrekas.

Perquè s’activi el mecanisme a més de superar-se el límit la diferència de preu del gas natural liquat als mercats internacionals haurà de ser d’almenys 35 euros durant tres dies seguits, molt per sota dels 58 euros en la proposta inicial de Brussel·les. Pel que fa a l’àmbit d’aplicació, es limitarà al gas del principal mercat europeu, el TTF holandès, però no al comerç al comptat.

«Si els paràmetres són inferiors cal reforçar les salvaguardes i és el que (s’ha fet). Som conscients del possible risc per a l’estabilitat dels mercats financers», ha explicat la comissària d’energia, Kadri Simson, que igual com Síkela ha remarcat que s’han reforçat les mesures de salvaguarda. «Soc conscient que alguns països temen una pèrdua de competitivitat del mercat europeu o possibles problemes de proveïment de gas. Per això oferim un mecanisme temporal, que serà un fre d’emergència temporal, i que incorpora salvaguardes que ens permetran desactivar-lo en cas que no funcioni. Per exemple, en cas que hi hagi un problema de proveïment a la UE o en un territori europeu», ha assegurat el ministre txec.

Temors a Berlín

Notícies relacionades

Durant setmanes països com Holanda i Àustria han insistit per activa i per passiva que rebaixar el límit podria portar a problemes de proveïment i desviar el gas cap a tercers països, d’aquí ve la seva insistència en les mesures de salvaguarda i la possibilitat de suspendre l’aplicació del mecanisme corrector de manera automàtica. Uns dubtes que també tenien a Berlín. «Ningú a Alemanya està en contra de preus baixos del gas però hem de ser molt curosos», ha dit l’alemany Robert Habeck. Segons el ‘lobby’ alemany del gas, ZukunftGas, els intents de la UE per establir un topall al gas al mercat majorista són «una il·lusió» que no funcionarà, informa Reuters.

Amb l’aprovació del límit es desbloquegen de passada dos expedients més que ja estaven negociats (i acordats): la plataforma de compres conjuntes de gas i accelerar els permisos per a les energies renovables. Sobre el que no hi ha encara consens és sobre la possibilitat d’elevar l’objectiu de renovables per al 2030 en el marc del programa Repower EU. Nou països, inclosa Espanya, Alemanya, Portugal i Grècia) reclamen elevar l’ambició al 45%.