Cinc milions de pàgines

Els EUA desclassifiquen milers de documents de l’assassinat del president Kennedy

El president Joe Biden va comentar en un memoràndum que es continuarà retenint una quantitat «limitada» de documents

Els EUA desclassifiquen milers de documents de l’assassinat del president Kennedy

Tampa Bay Times / Zuma Press

2
Es llegeix en minuts
France Presse

Els Arxius Nacionals dels Estats Units van alliberar dijous milers de documents secrets sobre l’assassinat del president John F. Kennedy el 1963.

La Comissió Warren, que va investigar l’atac a trets al carismàtic president de 46 anys, va determinar que va ser obra d’un exfranctirador de la Marina, Lee Harvey Oswald, que va actuar sol.

No obstant, aquesta conclusió formal va ser insuficient per sufocar l’especulació que un complot més sinistre va estar al darrere de l’assassinat del 35è president dels Estats Units, el 22 de novembre de 1963.

Segons els arxius, es van fer públics 13.173 documents, però la Casa Blanca va impedir la publicació d’alguns milers més invocant raons de seguretat nacional.

Va dir que el 97% dels registres, que sumen aproximadament cinc milions de pàgines, han sigut alliberats.

El president Joe Biden va comentar en un memoràndum que es continuarà retenint una quantitat «limitada» de documents.

Les sol·licituds anteriors per retenir documents van provenir de l’Agència Central d’Intel·ligència (CIA) i de la policia federal (FBI).

«L’ajornament temporal continu de la divulgació pública de l’esmentada informació és necessari per protegir-nos contra un mal identificable a la defensa militar, les operacions d’intel·ligència, l’aplicació de la llei o la conducció de les relacions exteriors», va dir.

Sense revelacions explosives

Els estudiosos de Kennedy han dit que és poc probable que els documents que encara es conserven als arxius continguin revelacions explosives o posin fi a les teories conspiradores sobre l’assassinat.

Oswald va ser assassinat a trets dos dies després de matar Kennedy pel propietari d’un club nocturn, Jack Ruby, quan el traslladaven de la presó de la ciutat.

Oswald i la KGB

Un nombre significatiu dels arxius publicats dijous es relacionen amb Oswald, els seus viatges internacionals i contactes en les setmanes, mesos i anys previs a l’assassinat de Kennedy.

Oswald va desertar a la Unió Soviètica (URSS) el 1959, però va tornar als Estats Units el 1962.

Entre els documents publicats dijous figura un de 1990 que relata l’interrogatori d’un exoficial de la KGB que va dir que Oswald va ser reclutat per la KGB després de desertar, però que el consideraven «una mica boig i impredictible».

L’oficial va afirmar que la KGB no va tenir més contacte amb Oswald després que tornés als Estats Units i que patia de depressió. La KGB «mai li va encarregar que matés al president Kennedy», va assegurar.

Un altre document, de 1991, cita una font diferent de la KGB segons la qual Oswald «en cap moment va ser un agent controlat per la KGB», tot i que aquesta «el vigilava de prop i constantment mentre era a l’URSS».

Centenars de llibres i pel·lícules, com el film de 1991 d’Oliver Stone ‘JFK’, han alimentat la indústria de la conspiració, assenyalant amb el dit els rivals de la Guerra Freda, la Unió Soviètica o Cuba, la màfia i fins i tot el vicepresident de Kennedy, Lyndon Johnson.

Notícies relacionades

La publicació dels documents compleix amb una llei del Congrés del 26 d’octubre de 1992 segons la qual els registres d’assassinats que són als Arxius Nacionals es publiquin en la seva totalitat 25 anys després.

Milers de documents relacionats amb l’assassinat de Kennedy als Arxius Nacionals es van publicar sota la presidència de Donald Trump, però l’exmandatari també en va retenir d’altres per motius de seguretat nacional.