Problemes legals de l’expresident dels EUA

L’Organització Trump, culpable de 17 càrrecs de frau fiscal

Tot i que Trump no estava personalment imputat, el veredicte representa un cop dur

L’Organització Trump, culpable de 17 càrrecs de frau fiscal

JONATHAN ERNST

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

 

L’Organització Trump, l’empresa immobiliària de l’expresident dels Estats Units i aspirant presidencial republicà per al 2024 Donald Trump, ha sigut declarada aquest dimarts culpable dels 17 càrrecs de frau fiscal i altres delictes financers que enfrontava en un cas penal obert per la fiscalia de Manhattan.

 Després de cinc setmanes de judici i una mica més d’un dia de deliberacions al Tribunal Suprem Estatal novaiorquès, un jurat ha emès el veredicte. Aquest ratifica les acusacions que l’empresa de Trump va alterar al llarg de 15 anys des del 2005 els llibres de comptes i va amagar prestacions que donava a alguns directius en forma de béns com cotxes de luxe, apartaments o matriculacions en escoles privades per a familiars. Eren pagaments que no es declaraven i pels quals no es pagaven impostos.

El cas es va plantejar el juliol de l’any passat amb la imputació de dues entitats de la companyia de Trump i d’Allen Weisselberg, el conseller financer i durant dècades íntim aliat de Trump. A canvi d’una sentència reduïda a cinc mesos de presó en lloc dels 15 que enfrontava, Weisselberg es va declarar culpable de 15 càrrecs a l’estiu i ha sigut un dels testimonis fonamentals de la fiscalia en el procés.

Cop personal a Trump

Weisselberg mai va assenyalar Trump i, tot i que l’expresident personalment no estava encausat, la decisió judicial d’aquest dimarts, la condemna a la seva organització tant per frau com per una trama per defraudar, conspiració i falsificació de registres empresarials, suposa un cop indubtable per a ell, sotjat també per altres fronts legals i investigacions.

Tot i que la pena màxima que pot enfrontar l’organització és només d’1,62 milions de dòlars, l’empresa, els advocats dels quals han anunciat immediatament que recorreran la condemna, pot veure’s ara en més conflictes per aconseguir crèdits o préstecs. I el nom de Trump s’ha invocat repetidament al llarg del judici.

Notícies relacionades

Els fiscals l’han acusat d’haver pagat personalment alguns dels beneficis que rebien els executius i han assegurat que va arribar a aprovar un aspecte crucial de la trama en una organització en la qual, han assegurat, hi havia una «cultura de frau i engany».

La condemna en aquest cas també pot fortificar una altra investigació més àmplia oberta sobre les pràctiques empresarials de Trump, imputat juntament amb tres dels seus fills en un cas civil plantejat per la fiscalia de l’estat per haver inflat o infravalorat els resultats de la companyia per obtenir crèdits o avantatges fiscals. També és sota la lupa un pagament que es va realitzar abans de les presidencials del 2020 per silenciar dues dones que havien al·legat tenir relacions sexuals amb Trump i que podria haver vulnerat lleis de finançament de campanya.