Crisi energètica

França es prepara davant possibles talls de llum aquest hivern

L’Executiu francès envia una circular als delegats del Govern perquè preparin els seus territoris davant eventuals apagades programades

França es prepara davant possibles talls de llum aquest hivern

EFE

3
Es llegeix en minuts
Enric Bonet

Creix el temor a França davant possibles talls de llum aquest hivern. L’Executiu francès enviarà en els pròxims dies una circular als prefectes (equivalents dels delegats del Govern) perquè preparin els seus territoris davant eventuals apagades parcials i programades de l’electricitat al gener. Aquest text, segons fonts governamentals, servirà per «acabar de preparar el país» respecte a aquests talls, que només són una «hipòtesi» en aquests moments. «Només tallarem si el fred es confirma, si tenim un problema de producció o d’interconnexió (amb els països veïns) i si el consum no disminueix», van indicar les mateixes fonts.

Les autoritats gal·les estan cada vegada més preocupades sobre la possibilitat que el sistema elèctric estigui molt tensionat a principis de l’any que ve. L’advertència del 18 de novembre d’RTE sobre la situació de les centrals nuclears franceses va fer saltar les alarmes. Segons aquest organisme encarregat de la xarxa elèctrica, al gener només estarà disponible «el 65%» de la capacitat de producció dels reactors. El parc nuclear, que en circumstàncies normals produeix el 70% de l’electricitat a França, funciona a mig gas des de l’estiu, a causa de treballs de manteniment, problemes de corrosions i vagues dels seus treballadors. Les tasques per reactivar-lo van resultar més lentes del que s’esperava

Això se suma a les baixes temperatures en aquests moments a França, cosa que fa témer un hivern bastant fred i, per tant, amb una més gran demanda d’electricitat. Tampoc convida a l’optimisme el context de crisi energètica a tot Europa, que limita la capacitat dels francesos per importar energia dels països veïns, com Espanya.

Talls d’un màxim de 2 hores

Talls d’un màxim de 2 horesDavant aquest escenari, l’elèctrica estatal Enedis ja assaja eventuals talls programats per descongestionar la demanda d’electricitat i evitar una apagada generalitzada. Aquestes interrupcions, que només són una «hipòtesi» en el pitjor dels casos, durarien un màxim de dues hores. Només tindrien lloc entre dilluns i divendres, en una franja de matí (entre les 8 i les 13 hores) i una altra de tarda (entre les 18 i les 20 hores). El dia abans a la tarda s’informaria les zones afectades.

Les circulars que s’enviaran als prefectes tindran com a objectiu que seleccionin els llocs essencials on no es produirien talls, com els hospitals, indústries, comissaries de policia o casernes de bombers, així com les línies ferroviàries o el metro de París. Les escoles sí que podrien veure’s afectades. Podrien patir-los habitants de tota la França metropolitana, amb l’excepció de Còrsega, ja que està connectada a la xarxa elèctrica italiana.

Tot i que només es tracta d’una «hipòtesi», el Govern ja ha informat sobre aquests possibles talls en rodes de premsa i en xerrades en ‘off’ amb periodistes. Aquests van ser un dels principals temes d’interès d’informatius de televisió i ràdio en els últims dies. No es pot descartar que, anticipant aquest escenari crític, l’Executiu centrista pretengui pressionar els francesos perquè siguin més rigorosos amb els gestos de sobrietat energètica.

¿Mesures de sobrietat insuficients?

Notícies relacionades

¿Mesures de sobrietat insuficients?Escaldat per la revolta dels ‘armilles grogues’, el Govern d’Emmanuel Macron pràcticament no va adoptar mesures coercitives per reduir el consum d’energia. Aquestes es van conformar de limitar la calefacció a 19 ºC en edificis públics i fer campanyes comunicatives –en alguns casos titllades de «ridícules» com la dels ministres que reivindicaven vestir-se amb jerseis de coll alt–.

Segons les últimes dades, el consum d’electricitat va disminuir a França un 5% respecte a la mitjana del 2014-2019. Aquesta reducció, tanmateix, es va deure sobretot a la indústria i va ser molt inferior en el cas dels particulars. A causa d’una política tímida en matèria de sobrietat i els problemes del parc nuclear, els talls de llum es van convertir en una hipòtesi versemblant a França.

Temes:

Energia França