«Perquè ho comprengui»

Zelenski es burla del pla de pau de Musk per a Ucraïna i el convida al país

  • Últimes notícies de la guerra a Ucraïna, en directe

Zelenski es burla del pla de pau de Musk per a Ucraïna i el convida al país
2
Es llegeix en minuts
EFE

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, s’ha burlat del pla de pau proposat pel multimilionari Elon Musk, que inclou la cessió de territori als russos, i l’ha convidat a visitar el país perquè «comprengui la realitat ucraïnesa abans de pronunciar-se al respecte».

Durant el fòrum DealBook, organitzat pel diari ‘The New York Times’, Zelenski va convidar l’actual propietari de Twitter a visitar Ucraïna per veure el mal causat al país per les forces russes.

I va assenyalar que aquesta visita podria ajudar el polèmic multimilionari a comprendre la situació que viu Ucraïna des que va començar la invasió, el 24 de febrer, abans de proposar un pla de pau.

Els comentaris fets dimecres per Zelenski, a través d’un enllaç de vídeo al DealBook, van ser un retret implícit a Musk, l’empresari que el mes passat va proposar un pla de pau per a Ucraïna que incloïa la cessió de territori per part de Kíiv.

Rússia ocupa des del 2014 la península de Crimea i s’ha annexionat unilateralment quatre regions ucraïneses: Kherson i Zaporíjia, al sud, i Lugansk i Donetsk, a l’est.

Tanmateix, l’Exèrcit rus no controla militarment de manera total cap d’aquests territoris, on actualment es lliuren forts combats.

«Si vols entendre el que Rússia ha fet aquí, vine a Ucraïna i ho veuràs amb els teus propis ulls», va dir Zelenski. «Després d’això, ens diràs com posar fi a aquesta guerra, qui la va iniciar i quan la podem finalitzar», va sentenciar el governant ucraïnès.

Armes nuclears

El diari novaiorquès recorda que l’empresa SpaceX, propietat de Musk, finança l’operació del servei d’Internet Starlink a Ucraïna, on s’ha convertit en un salvavides digital per a soldats i civils enmig dels atacs russos a la infraestructura energètica del país.

Musk, que havia amenaçat de retirar aquests serveis d’internet, es va retractar posteriorment, tot i que va reconèixer que la companyia estava perdent diners amb aquesta activitat.

Zelenski també va dir, durant la seva participació en la trobada, que no creia que hi hagués una amenaça immediata que el president de Rússia, Vladímir Putin, utilitzés armes nuclears ara que la guerra entra en una nova fase de combat hivernal.

Notícies relacionades

Va precisar que el risc que Putin utilitzés armes nuclears no era el seu principal temor i que no hauria de ser el principal temor d’Occident. «No crec que utilitzi armes nuclears», va dir Zelenski, «aquesta és la meva opinió», va citar el diari novaiorquès.

En canvi, les democràcies occidentals haurien d’estar més preocupades per les ambicions militars expansionistes de Putin, va dir. Si el seu exèrcit aconsegueix conquerir parts d’Ucraïna, va advertir, altres democràcies veïnes podrien ser les següents.