Secció recomanada per

Crisi a la xarxa social

La Unió Europea amenaça Elon Musk de prohibir Twitter si no modera els continguts d’odi

Segons avança el ‘Financial Times’, Brussel·les exigeix al propietari de la plataforma que compleixi les normes europees i elimini el seu enfocament «arbitrari» per readmetre usuaris suspesos per difondre desinformació

La Unió Europea amenaça Elon Musk de prohibir Twitter si no modera els continguts d’odi

Twitter

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Unió Europea (UE) ha amenaçat de prohibir Twitter si no compleix les normes europees de moderació de continguts d’odi o de la desinformació a internet. El comissari europeu de Mercat Interior, el francès Thierry Breton, ha advertit el nou propietari de la xarxa social, Elon Musk, durant una reunió amb vídeo que han mantingut aquest dimecres, segons han assenyalat al Financial Times persones coneixedores de la conversa.

Breton, encarregat de vetllar pel compliment de les lleis digitals de la UE, ha exigit a l’home més ric del planeta complir la Llei de Serveis Digitals (DSA), la pionera mesura adoptada el mes passat amb què Brussel·les pretén regular l’activitat dels gegants tecnològics. A partir del 2024, aquesta llei obligarà les companyies a eliminar els continguts il·legals, però també a frenar les campanyes de desinformació o els anuncis personalitzats segons les creences polítiques dels usuaris.

Entre les peticions traslladades aquest dimecres a Musk figuren abandonar l’enfocament «arbitrari» amb què el magnat va anunciar la readmissió de milers d’usuaris amb comptes que havien sigut suspesos –com el de Donald Trump– per vulnerar polítiques de la plataforma com la difusió de missatges d’odi o informacions falses. Al principi, el magnat va prometre que crearia un «consell de moderació independent» per decidir quins comptes readmetia, una opció que finalment va descartar.

Musk promet complir les lleis

Breton i altres alts càrrecs europeus també haurien demanat a Musk que accepti una «extensa auditoria independent» de la plataforma per a l’any vinent. Segons el ‘FT’, el nou propietari de Twitter ha promès que complirà amb la DSA, una normativa que hauria qualificat de «molt assenyada».

Notícies relacionades

Tot i així, les exigències de Brussel·les apunten a una batalla regulatòria sobre el futur de Twitter i la seva governança. El 23 de novembre, sense anar més lluny, la xarxa social va deixar de moderar i prohibir les notícies falses sobre la covid.

El passat 28 d’octubre, just després que s’oficialitzés la compra de Twitter per part de Musk, el polític francès va advertir el magnat que tots els canvis futurs s’haurien d’ajustar a la legislació europea. «A Europa, l’ocell volarà segons les nostres regles», va tuitejar. Brussel·les anava seriosament.