Elon Musk espera que l’assaig d’un xip cerebral sense fil comenci les proves en humans en sis mesos

La idea inicial és possibilitar que pacients discapacitats es moguin novament i restaurar la visió en persones que l’han perdut

Elon Musk espera que l’assaig d’un xip cerebral sense fil comenci les proves en humans en sis mesos
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El multimilionari Elon Musk ha avançat que espera que un xip cerebral sense fil desenvolupat per la seva companyia Neuralink comenci els assajos clínics en humans en sis mesos, després que la companyia no complís amb els primers terminis establerts per ell.

La companyia està desenvolupant ‘interfícies’ de xips cerebrals que, segons diu, podrien permetre que els pacients discapacitats es moguin i es comuniquin novament, i Musk ha afegit que també s’enfocarà a restaurar la visió.

Amb seu a l’Àrea de la Badia de San Francisco i Austin, Texas, Neuralink ha estat realitzant en els últims anys proves en animals mentre busca l’aprovació de l’Administració de Drogues i Aliments dels Estats Units (FDA) per començar assajos clínics en persones.

Avanços

«Volem ser extremament acurats i estar segurs que funcionarà bé abans de col·locar un dispositiu en un ésser humà», ha explicat Musk durant una molt esperada actualització pública del dispositiu. En una presentació davant selectes convidats a la seu de Neuralink que va durar gairebé tres hores, Musk ha emfatitzat la velocitat a què la companyia està desenvolupant el seu dispositiu.

«Al principi, el progrés, particularment referent als humans, semblarà potser anguniosament lent, però estem fent tot el possible per portar-lo a escala en paral·lel», ha dit . «Llavors, en teoria, el progrés hauria de ser exponencial». La FDA no ha respost a una sol·licitud de comentaris de Reuters.

Les dues primeres aplicacions humanes dirigides pel dispositiu Neuralink seran restaurar la visió i permetre el moviment dels músculs en persones que no poden fer-ho, va dir Musk. «Fins i tot si algú mai ha tingut visió, mai, com si hagués nascut cec, creiem que encara podem restaurar la visió», va dir.

L’esdeveniment estava originalment planejat per al 31 d’octubre, però Musk el va posposar només uns dies abans sense donar una raó. L’última presentació pública de Neuralink, fa més d’un any, va involucrar un mico amb un xip cerebral que jugava un joc de computadora pensant sol.

Experiments amb micos

Musk, que també dirigeix el fabricant de vehicles elèctrics Tesla, l’empresa de coets SpaceX i la plataforma de xarxes socials Twitter, és conegut pels seus elevats objectius, com colonitzar Mart i salvar la humanitat. Les seves ambicions per a Neuralink, que va llançar el 2016, són de la mateixa gran escala.

Vol desenvolupar un xip que li permeti al cervell controlar dispositius electrònics complexos i eventualment permetre que les persones amb paràlisi recuperin la funció motriu i tractin malalties cerebrals com el Parkinson, la demència i l’Alzheimer. També parla de fusionar el cervell amb intel·ligència artificial.

Terminis incomplerts

Neuralink, tanmateix, s’està retardant. Musk va dir en una presentació del 2019 que tenia per objectiu rebre l’aprovació regulatòria per a finals del 2020. Després va dir en una conferència a finals del 2021 que esperava començar les proves en humans aquest any.

Notícies relacionades

Neuralink ha incomplert repetidament els terminis interns per obtenir l’aprovació de la FDA per començar els assajos en humans, van dir empleats actuals i anteriors. Musk es va acostar al seu competidor Synchron a principis d’aquest any sobre una possible inversió després que va expressar la seva frustració als empleats de Neuralink pel seu lent progrés, va informar Reuters a l’agost.

Synchron va creuar una fita important al juliol a l’implantar el seu dispositiu en un pacient als Estats Units per primera vegada. Va rebre l’autorització regulatòria dels EUA per a assajos en humans el 2021 i va completar estudis en quatre persones a Austràlia.