Malgrat les restriccions

Alarma a la Xina: rebrot de covid sense precedents

El país supera els 300.000 casos simptomàtics des de l’inici de la pandèmia

3
Es llegeix en minuts
EFE

La Xina ha superat avui la xifra de 300.000 infectats simptomàtics per la covid des que es va iniciar la pandèmia, a finals del 2019, mentre el país fa front a una onada de rebrots sense precedents, segons les dades oficials publicades per la Comissió Nacional de Sanitat del gegant asiàtic.

Aquesta marca arriba en un moment en què alguns sectors de la població comencen a mostrar signes d’esgotament davant la política de ‘zero covid’, amb les xifres de nous contagis diaris superant ja els 30.000 si es tenen en compte els asimptomàtics –no inclosos per les autoritats en el seu càlcul oficial–, una cota no vista des de l’abril passat.

Es pot recordar que la Xina ha trigat gairebé tres anys a creuar la línia dels 300.000 contagis, mentre que, segons estadístiques de l’OMS, els EUA ho van fer el 30 de març de 2020 i Espanya, a finals de juliol, tot i que les autoritats sanitàries d’aquests països sí que van incloure en els seus balanços els casos asimptomàtics.

Les xifres oficials xineses mostren un total de 5.232 morts des del començament de la pandèmia, xifra que possiblement augmenti en les pròximes setmanes malgrat les restriccions i confinaments anunciats en algunes ciutats per mirar de frenar l’auge de casos.

La viceprimera ministra Sun Chunlan, principal executora del ‘zero covid’, es va traslladar a Chongqing (centre), tal com ha anat fent quan el Govern central ha volgut agafar les regnes de la situació pandèmica en una regió en concret, i va reclamar als funcionaris locals fer «tot el possible» per contenir el brot que afecta la ciutat.

El cas d’iPhone

També han sigut tancats vuit districtes de Zhengzhou (centre), ciutat que acull la principal fàbrica d’acoblament d’iPhone del país, on s’han registrat violentes protestes en els últims dies a causa de disputes a compte de les pagues extres que la propietària de la planta, la taiwanesa Foxconn, havia promès als seus treballadors després del confinament dictat fa un mes.

Pequín va prometre accelerar la reobertura d’alguns comerços perquè els residents puguin proveir-se, mentre que, igual com va succeir a Xangai la primavera passada, alguns repartidors han de dormir als carrers a l’haver sigut confinats els seus edificis.

Aquesta setmana, la capital ha registrat més de 5.000 positius, mentre que el cap de setmana passat va informar de tres morts després de sis mesos sense morts per covid a tota la Xina.

Les restriccions també augmenten en altres zones: a la província d’Hunan (centre) i en ciutats turístiques com Sanya (sud) i Hangzhou (aquest), les autoritats van prohibir que les persones arribades d’altres parts del país entrin a la majoria de llocs públics, sense importar si els resultats de les seves proves PCR són negatius.

La Xina continua aferrada a la seva estratègia de zero covid, que es basa en l’aïllament de tots els contagiats, estrictes controls fronterers, proves PCR constants i confinaments on es detecten casos.

Notícies relacionades

Recentment, les autoritats nacionals van anunciar una relativa relaxació de les seves polítiques anticovid i van criticar pràctiques portades a terme en algunes ciutats com la de sotmetre la població a dues proves diàries.

No obstant, l’augment dels casos ha fet que algunes ciutats que havien relaxat les seves restriccions d’acord amb les noves directrius hagin fet marxa enrere per tornar a anunciar confinaments o tests massius.

Temes:

Xina Coronavirus